ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ

Α. ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

– Βασικοί άξονες που διέπουν τηn θέση της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ για τα Σώματα Ασφαλείας  είναι η πίστη στο Έθνος και στην Διαχρονική συνέχεια του, καθώς και η πίστη στο δημοκρατικό πολίτευμα και τις λειτουργίες του.

– Θεμελιώδης Συνταγματική υποχρέωση του Κράτους είναι η ασφάλεια των πολιτών, ο σεβασμός και η τήρηση των νόμων από όλους όσους κατοικούν στην Ελλάδα. Αυτό επιτυγχάνεται με την άσκηση κρατικής εξουσίας από τα θεσμοθετημένα  όργανα της Πολιτείας.

– Τα Σώματα Ασφαλείας αποτελούν και πρέπει να αποτελούν παράγοντα ομαλότητας στο πλαίσιο των δημοκρατικών λειτουργιών του πολιτεύματος

– Τα Σώματα Ασφαλείας δεν ανήκουν στα κόμματα, ανήκουν στον Ελληνικό λαό και λειτουργούν υπέρ αυτού.

Β. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

– Αρχή μας η ισχυρή και ανεξάρτητη Ελλάδα. Νόμος, Τάξη, Ελευθερία. Ασφαλή σύνορα, ασφαλή σπίτια, ασφαλείς δημόσιοι χώροι. Αυτή είναι η πρώτη υποχρέωση της δημοκρατικής πολιτείας και το πρώτο δικαίωμα των πολιτών. Γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία και η ασφάλεια είναι ταυτόσημη με την ευημερία  των πολιτών.

– Η Δημόσια τάξη, η ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι συνταγματικά δικαιώματα με όρους ισονομίας και ισοτιμίας για όλους τους πολίτες και δεν είναι διαπραγματεύσιμα ού­τε πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μικροπολιτικής και κομματικής εκμετάλλευσης-Εδραίωση αισθήματος ασφάλειας  των πολιτών  με αύξηση περιπολιών σε περιοχές με ιδιαίτερη και αυξημένη παραβατικότητα.

– Η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει μία κανονική χώρα με εφαρμογή των νόμων και τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών να μη παραβιάζονται από την αντικοινωνική συμπεριφορά μειοψηφιών.

– Σεβασμός και προστασία των Συνταγματικά κατοχυρωμένων  ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών.

– Καταπολέμηση των εστιών ανομίας και εγκληματικότητας, βάζοντας τέλος  στην ασυδοσία και ατιμωρησία των «μπαχαλάκηδων» των διαφόρων «συλλογικοτήτων» και των αυτοαποκαλούμενων «αντιεξουσιαστών» με την κατάργηση των «άβατων» και του «Πανεπιστημιακού ασύλου».

Φρονούμε ότι η αντιμετώπιση των παράνομων  μεταναστών και των προσφύγων πρέπει να γίνεται εκτός από τα αστυνομικά μέτρα, με πολιτικές που αρμόζουν σε ένα σύγχρονο κράτος και όπως αυτές απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις  που είναι δεσμευτικές για τη χώρα μας.

– Είμαστε αντίθετοι στη χρησιμοποίηση των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας, ως κυματοθραύστη των κοινωνικών αντιδράσεων και ελατήριο απορρόφησης των λαϊκών κραδασμών οργής και αγανάκτησης, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης και των υφισταμένων πολιτικών της παρατεταμένης λιτότητας.

– Σεβασμός και εφαρμογή των αποφάσεων των  Δικαστηρίων από την Κυβέρνηση.

– Έμπρακτη αναγνώριση του επικίνδυνου  χαρακτήρα της αποστολής του προσωπικού σωμάτων ασφαλείας,  ενίσχυση των  μέτρων της ατομικής των προστασίας,  ανάταξη του  ηθικού του, βελτίωση της εκπαίδευσης και των συνθηκών εργασίας του, αξιοποίηση των αποστράτων  σε παραγωγικούς τομείς και κοινωνικές δράσεις,  στήριξη των  συντάξεών του και τα ασφαλιστικά του ταμεία.

– Η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αστυνομικά μέτρα, αλλά με πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά αίτιά τους.

– Καταπολέμηση των φαινομένων ανομίας, ατιμωρησίας και διαφθοράς εντός και εκτός Σωμάτων Ασφαλείας.

Γ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

– Εντατικοποίηση ελέγχων για τη φύλαξη και προστασία των χερσαίων και θαλασσίων  συνόρων της χώρας μας με πυκνές και συντονισμένες περιπολίες και με χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων, σε συνεργασία με Ένοπλες δυνάμεις και την Ευρωπαική Ένωση.

– Ουσιαστική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών των Αστυνομικών Σχολών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας μας.

– Εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του προσωπικού, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις.

– Επανακαθορισμός της  Οργανικής Δύναμης  των Υπηρεσιών, με βάση τα νέα πληθυσμιακά, εγκληματολογικά και διοικητικά δεδομένα της Χώρας και     καθιέρωση του συστήματος της Κοινοτικής Αστυνόμευσης ,με παράλληλη ενίσχυση της ένστολης Αστυνόμευσης με πεζές και εποχούμενες περιπολίες.

– Αναμόρφωση θεσμικού/νομικού πλαισίου που αφορά την οπλοφορία\οπλοχρησία των Αστυνομικών.

– Βελτίωση στο σύστημα κρίσεων – προαγωγών (βαθμολόγηση με κλίμακα  100 αντί το 10). Αντικειμενικά κριτήρια κρίσης – προαγωγής όπως, ο χρόνος υπηρεσίας, ο χρόνος υπηρεσίας σε συγκεκριμένη θέση, σπουδές, ειδικές γνώσεις, ήθος, υπηρεσιακή επάρκεια.

– Αντικειμενικότητα και αξιοκρατία στις κρίσεις, προαγωγές, τοποθετήσεις και μεταθέσεις του προσωπικού Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, με θεσμοθετημένες διαδικασίες, αποκλείοντας πολιτικές ή και εξωθεσμικές παρεμβάσεις. Μέχρι σήμερα το πλαίσιο αξιολόγησης, κρίσεων, προαγωγών, τοποθετήσεων και μεταθέσεων, ιδιαίτερα στους ανώτατους Αξιωματικούς, είναι αδιαφανές, ωθώντας τους στην καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων.Κατοχύρωση της αξιοκρατίας σε όλες τις βαθμίδες, προκειμένου τα στελέχη των Σ.Α να αισθάνονται ασφαλή σε ότι αφορά στην επαγγελματική τους εργασία και εξέλιξη, η οποία πρέπει να αντανακλά αποκλειστικά στα ουσιαστικά και τυπικά τους προσόντα, στην προσωπικότητά τους και την εν γένει υπηρεσιακή τους πορεία.

– Διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων, ώστε τα Σώματα Ασφαλείας  να μπορούν να λειτουργήσουν με αποτελεσματικότητα. Οι περικοπές πιστώσεων στα θέματα ασφάλειας  έχουν σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των μηχανισμών πρόληψης και καταστολής της παραβατικότητας και τη παροχή επαρκούς συνδρομής στον πολίτη.

– Άμεση επιβολή ποινικών και αστικών κυρώσεων  στους υπαιτίους καταστροφών και βανδαλισμών δημόσιας κινητής και ακίνητης περιουσίας(πυρπολήσεις ΜΜΜ, βανδαλισμοί δημοσίων κτιρίων κ.α.)

– Ενίσχυση των μέτρων προστασίας στα σχολεία (Α΄βάθμιας-Β΄βάθμιας εκπαίδευσης) με αυξημένες περιπολίες, για την εμπέδωση ασφάλειας στους μαθητές και γονείς και τη δημιουργία ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος.

– Αξιοποίηση απόστρατων Αστυνομικών  με ειδικές γνώσεις και εμπειρία, σε  εκπαιδεύσεις Αστυνομικού προσωπικού, για ενημερώσεις πολιτών με διαλέξεις σε θέματα ενδιαφέροντός του, εθελοντική προσφορά με κοινωνική δράση  στην τοπική αυτοδιοίκηση, κ.ά.

– Απόσυρση Αστυνομικών από μη δικαιούμενους Αστυνομικής φύλαξης. Εφαρμογή του νομικού πλαισίου. Το προσωπικό θα ασχολείται αποκλειστικά με τη θεσμική του αποστολή και ρόλο, για την προστασία των πολιτών και όχι σε υπηρεσίες και μάλιστα μη αστυνομικού ενδιαφέροντος,  πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και πρώην κρατικών και μη παραγόντων.

– Η επιλογή των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας πρέπει να γίνεται με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια αξιολόγησης, που θα βασίζονται στα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και στην εμπειρία τους. Η επιλογή θα εγκρίνεται από  διακομματική  επιτροπή της Βουλής  και μετά από προσωπική συνέντευξη.

– Ενίσχυση με επί πλέον κοινωνικούς πόρους (έκδοση ταυτοτήτων, έκδοση διαβατηρίων, κλήσεις τροχαίας κτλ.) για την ενίσχυση των ασφαλιστικών  Ταμείων, μετά την απομείωση των αποθεματικών τους από το  PSI.

– Κατάργηση του νόμου για τον Εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας που αναφέρεται στα Σώματα Ασφαλείας. Υπάρχει υφιστάμενο επαρκές νομικό πλαίσιο για αντιμετώπιση αυθαιρεσιών.

– Θεσμοθέτηση μέτρων και τροποποίηση νομοθεσίας αναφορικά με καταγγελλόμενα  για αδικήματα που διαπράττουν Αστυνομικοί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Μη σύλληψη κατά την εκτέλεση καθηκόντων τους (πλην εξαιρέσεων).

– Προστασία των οικογενειών των Σωμάτων Ασφαλείας – με θεσμοθέτηση μέτρων- που πέφτουν θύματα κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους.

– Αυστηριοποίηση ποινών για επίορκους λειτουργούς των Σ.Α.