ΠΑΙΔΕΙΑ
Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
“Δεν έχω τίποτε άλλο στη σκέψη μου παρά γλώσσα και έθνος”
(Δ. Σολωμός, εθνικός ποιητής)
“Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου…”
(Οδυσσέας Ελύτης)
Διαχρονικά, από τη Μεταπολίτευση και μετά, ποτέ δεν έγινε ένας σωστός και ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός για το τι Παιδεία θέλουμε και πώς μπορούμε να την αναβαθμίσουμε. Αντίθετα, τα θέματα Παιδείας αποτέλεσαν πολλές φορές θέμα κομματικής και πολιτικής εκμετάλλευσης στις πλάτες των μαθητών και της γενιάς μας.
Πόσες διακηρύξεις δεν ακούσαμε; Πόσες αλλαγές δεν βιώσαμε; Πόσα βιβλία δεν αλλάξαμε; Πόσο μελάνι δεν χύθηκε για τα θέματα Παιδείας και τις προτεινόμενες κάθε φορά κοντόφθαλμες αλλαγές των κομμάτων που θα βελτίωναν τα πράγματα; Κανένα όραμα για την Εθνική μας Παιδεία δεν υπήρξε. Εκπαίδευση είχαμε, χρυσοφόρα για κάποιους παραπαιδεία είχαμε, Παιδεία όμως δεν αποκτήσαμε ποτέ.
Η Παιδεία μας δεν έχει τη δική της προσωπικότητα. Αλλοτριώθηκε από τα ξένα μοντέλα που προσπαθήσαμε ανεπιτυχώς να αντιγράψουμε, την πολυνομία, τις συνεχείς αλλαγές των Υπουργών που ο καθένας από αυτούς άλλαζε το τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Η ανάγκη επανελλήνισης της Παιδείας μας έχει ως κύριο στόχο την προστασία του πλούτου της ελληνικής γλώσσας της οποίας είμαστε θεματοφύλακες. Οφείλουμε να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές ατόφια και ενιαία. Κάθε παιδί που μαθαίνει ελληνικά και μετέρχεται της ελληνικής παιδείας θα γίνει μια ακόμα δάδα φωτός όχι μόνο για τον ελληνισμό αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Η ίδρυση του Παγκοσμίου Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας θα προωθεί τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε όλη την Υφήλιο. Αποτελεί προϋπόθεση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προτείνει η Νέα Δεξιά. Η ελληνική γλώσσα θα διδάσκεται σε όλες τις μορφές της στα ελληνικά σχολεία από την πρώτη δημοτικού και τα λατινικά από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.
Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας θα αποτελεί το ανώτατο επιστημονικό όργανο το οποίο σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία θα λειτουργεί ως συντονιστής της Παιδείας των Ελλήνων ώστε να ενισχύσουμε και τη διδασκαλία της ως ξένης γλώσσας στο εξωτερικό με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Οι μαθητές μας δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν στην αυθεντική τους γλωσσική μορφή κείμενα που τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης όπως για παράδειγμα :
τον Επιτάφιο του Περικλή και να τους μιλάμε για Δημοκρατία
την Αντιγόνη του Σοφοκλή και να τους μιλάμε για τις ανθρώπινες αξίες
τον ύμνο της αγάπης του Αποστόλου Παύλου και να τους μιλάμε για αγάπη και σεβασμό στους άλλους
τον λόγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα απευθυνόμενους στους νέους και να τους μιλάμε για πατρίδα
τον Ολυμπιακό Ύμνο και να τους μιλάμε για Αθλητισμό.
Ένα πρόγραμμα Παιδείας δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τις πολιτικές του σχεδίου επιβίωσης του ελληνισμού από την υπογεννητικότητα και την μόρφωση των Ελλήνων καλλιεργώντας την μητρώα γλώσσα σε όλες τις μορφές της. Η παροχή πραγματικά Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο οικονομικό κίνητρο ενίσχυσης της ελληνικής οικογένειας.
Η παιδεία οφείλει να γίνει ο καταλύτης για την ανάκαμψη της χώρας μέσω της ενεργοποίησης του Οικουμενικού Ελληνισμού με βασικό σύνθημα : “Σκεφτόμαστε ελληνικά, δρούμε παγκόσμια”.
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προτείνει η Νέα Δεξιά δεν ξεκινάει από τα πάνω προς τα κάτω όπως κάνουν μέχρι τώρα τα κόμματα που διακυβέρνησαν τη χώρα. Αρχίζει από την προσχολική ηλικία με σκοπό την τριετή προσχολική Αγωγή και συνεχίζεται Δια Βίου με στόχο ένα κράτος που θα προσφέρει το ύψιστο αγαθό της Παιδείας στους πολίτες του κι ένα έθνος που χρησιμοποιεί όλες τις σύγχρονες μεθόδους για να διατηρήσει και να πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις του ελληνισμού σε όλο τον κόσμο.
Μαζί με την καλλιέργεια της Αισθητικής που απουσιάζει πολλές φορές από τους χώρους Παιδείας στοχεύουμε στην ολόπλευρη ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης όπως ορίζει το Σύνταγμά μας.
Το μάθημα των θρησκευτικών θα είναι υποχρεωτικό για όλους στα ελληνικά σχολεία όχι με σκοπό την κατήχηση αλλά την εμπέδωση των αξιών του χριστιανισμού στις οποίες βασίζεται η ελληνική και ευρωπαϊκή σκέψη.
Η Νέα Δεξιά δεσμεύεται να προωθήσει την Αριστεία με την πεποίθηση πως η Αριστεία δεν είναι μονοδιάστατη έχει άμεση σχέση με τις ηθικές αξίες και θα πρέπει να διακρίνεται από τον ελιτισμό. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα προάγουμε τις δεξιότητες όλων των μαθητών. Οφείλουμε να δώσουμε σε όλα τα ελληνόπουλα ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους προέλευση την ευκαιρία να σπουδάσουν και να μείνουν στη χώρα για να προσφέρουν στην αναγέννησή της.
Σκοπός της Εθνικής μας Παιδείας η ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη των νέων, η καλλιέργεια του αισθήματος της φιλοπατρίας και του κοσμοπολίτη Έλληνα ο οποίος ως φορέας του ελληνικού πολιτισμού, μπορεί να προσφέρει με την μόρφωσή του όχι μόνο στην Πατρίδα του, στην Ευρώπη των εθνών αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα τις ελληνικές Οικουμενικές αξίες.
Με έμπνευση από τις ρίζες μας που αποτέλεσαν τη βάση του Δυτικού Πολιτισμού δημιουργούμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα με εξωστρέφεια που θα μας βγάλει από την απομόνωση και θα αξιοποιήσει όλους τους έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν σε όλη την Υφήλιο.
Ο ελληνισμός οφείλει να εκμεταλλευτεί διπλωματικά το γεγονός πως έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα τη μόνη πανανθρώπινη γιορτή που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην οποία συμμετέχουν όλα τα έθνη. Δεν εισέρχεται τυχαία πρώτη η ελληνική σημαία στο εκάστοτε Ολυμπιακό Στάδιο στις Τελετές Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα έθνη αναγνωρίζουν την προσφορά του πολιτισμού μας και τιμούν με αυτό τον τρόπο τη σημαία μας.
Η οραματική πρόταση για τη μετατροπή της Ολυμπίας σε Παγκόσμιο Κέντρο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την ίδρυση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, του Διεθνούς Ολυμπιακού Πανεπιστημίου θα λειτουργούσε θετικά όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και για την προσέλκυση ξένων επιστημόνων στη χώρα μας τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών επιστημών.
Το 2009 η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου αφαίρεσε τη λέξη “Εθνική” από την ονομασία του Υπουργείου Παιδείας. Από τότε όλες οι επόμενες κυβερνήσεις αλλά και τα πολιτικά κόμματα υιοθέτησαν αυτή την παράλειψη παραγνωρίζοντας πως Εθνική Παιδεία και Εθνική Άμυνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον Καθηγητή κ.Γεώργιο Μπαμπινιώτη “…δεν μπορεί να υπάρξει η μία χωρίς την άλλη καθώς οφείλουν να συνιστούν τον κορμό της εθνικής πολιτικής μιας χώρας και βασική προϋπόθεση για την εθνική της ανεξαρτησία, εδαφική και πνευματική.”
Ο Χρήστος Γιανναράς μας λέει πως “Χρειαζόμαστε παιδεία για τον δικό μας τόπο. Όχι πια αυτή την εξαθλιωτική διαιώνιση του μεταπρατισμού, όχι άλλον πιθηκισμό, αγκομαχητό και λαχάνιασμα πίσω από ξένες φανταχτερές μόδες, εφήμερες ιδεολογίες, χρεωκοπημένους «φωταδισμούς».
Χρειαζόμαστε παιδεία για τις δικές μας ανάγκες – και πρώτη ανάγκη είναι η ίδια η επιβίωσή μας.
Δεν μπορούμε να ξεχνάμε με μικρονοϊκή επιπολαιότητα πως, αν το γένος των Ελλήνων επιβίωσε μέσα στους αιώνες, δεν το οφείλει ούτε στην πολεμική του ισχύ ούτε στα μέσα παραγωγής ή στο σύστημα διανομής των αγαθών.
Το οφείλει μόνο και αποκλειστικά στην πνευματική του πραμάτεια, που ήταν πρόταση νοήματος του βίου, πρόταση με καθολική, πανανθρώπινη εμβέλεια και δυναμική.
Να συνεννοηθούμε επιτέλους κάποτε οι Νεοέλληνες για μια παιδεία με δική της ραχοκοκαλιά, με δική της ταυτότητα.
Γιατί μόνο όταν έχουμε συνείδηση ποιοι είμαστε και τι θέλουμε, μόνο τότε μπορούμε να προσλάβουμε οτιδήποτε (κάθε καινούργια γνώση, επιστήμη, μέθοδο, πρακτική) χωρίς να υποτασσόμαστε στο πρόσλημμα, αλλά αφομοιώνοντας οργανικά το κάθε πρόσλημμα στις δικές μας ανάγκες και στους δικούς μας στόχους”.
Εμείς λέμε πως η Παιδεία αποτελεί το μεγάλο Εθνικό μας πρόβλημα και αφορά την επιβίωση του Έθνους και του λαού μας. Απαιτείται γενναία χρηματοδότηση και ένα σύγχρονο δημοκρατικό εκπαιδευτικό σύστημα, που θα σχεδιαστεί από τους ικανότατους Έλληνες Παιδαγωγούς με βάση τη φιλοσοφία και τις ανάγκες της χώρας μας. Χορτάσαμε από τις μεταφορές στην Ελληνική πραγματικότητα εκπαιδευτικών συστημάτων άλλων χωρών αποσπασματικά και επιφανειακά. Μπορούμε να εξάγουμε Παιδεία, δεν έχουμε ανάγκη να εισάγουμε και να χρυσοπληρώνουμε ξένους να μας πουν τι θα κάνουμε με τα παιδιά μας και πώς να τα μορφώσουμε.
Β. ΕΝΕΣΤΩΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
- Οι μαθητές/τριες στα ελληνικά σχολεία σύμφωνα με όλες τις έρευνες δεν αισθάνονται χαρούμενοι και δεν έχουν ελεύθερο χρόνο στο σπίτι καθώς χρειάζονται περισσότερες ώρες για να μελετήσουν από οποιαδήποτε άλλο συμμαθητή τους στην Ευρώπη.
- Πολυνομία και συνεχείς αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος και κυρίως του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ.
- Το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι συγκεντρωτικό, δεν αφήνει περιθώρια πρωτοβουλιών στο σχολείο και παρέχει χαμηλής ποιότητας Παιδεία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Αυτό συμβαίνει, παρά το γεγονός, διαθέτει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικούς κυρίως γιατί δεν υπάρχει σχεδιασμός και οργάνωση. Η “Δωρεάν Παιδεία” αναγκάζει τους γονείς να πληρώσουν επιπλέον φροντιστήρια για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους.
- Η Ελληνική Γλώσσα και η ενότητά της, υποβαθμίζονται στο σχολείο, δημιουργώντας την εντύπωση στους μαθητές πως τα Αρχαία Ελληνικά και οι παλαιότερες γλωσσικές μορφές είναι μια ξένη γλώσσα.
- Το πολύ χαμηλό ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθενται για την παιδεία, κατατάσσει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Ενώ ζούμε στην εποχή της Πληροφορίας και το πρόβλημα είναι να εκπαιδεύσουμε τους μαθητές πως να κωδικοποιούν και να φιλτράρουν τον κατακλυσμό πληροφοριών τα αναλυτικά προγράμματα είναι σχεδιασμένα να υπερφορτώνουν τους μαθητές με άχρηστες γνώσεις.
- Τα Σχολικά εγχειρίδια είναι συνήθως χαμηλής ποιότητας τα οποία αν και χρυσοπληρώνονται είναι τις περισσότερες φορές κακογραμμένα και απάδουν με το σκοπό και τους στόχους της Εθνικής Παιδείας.
- Δεν υπάρχουν σε κάθε νομό Πειραματικά Σχολεία στα οποία να εφαρμόζονται πιλοτικά οι αλλαγές στην εκπαίδευση και τα νέα βιβλία ώστε να αξιολογούνται στην πράξη προτού γενικευτεί η εφαρμογή τους.
- Τα Σχολικά κτήρια είναι άθλια και επικίνδυνα από τα οποία απουσιάζει η ελληνική προσωπικότητα και αισθητική.
- Κλείνουν πολλά ολιγοθέσια σχολεία με αποτέλεσμα χωριά και κωμοπόλεις να ερημώνουν.
- Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι οι πιο κακοπληρωμένοι στην Ευρώπη.
- Η Πολιτεία δεν κατοχυρώνει, ούτε διασφαλίζει σε όλους τους μαθητές με αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες την υποστήριξη ώστε να προαχθούν «σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, ηθικά και αισθητικά στο βαθμό που οι δυνατότητές τους το επιτρέπουν στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, μέσα σε κλίμα ισοτιμίας, ελευθερίας ασφάλειας και σεβασμού της προσωπικότητάς τους».
- Η μαθητική διαρροή οδηγεί πολλά παιδιά εκτός σχολείου τη στιγμή που οι γονείς τους λαμβάνουν οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα χωρίς να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
- Τα σχολεία των Ελλήνων της Ομογένειας χρειάζονται εκπαιδευτικούς, υποδομές και χρηματοδότηση ώστε να αυξήσουν την εξωστρέφειά τους.
- Η προσχολική Αγωγή δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζόμενων ελληνικών οικογενειών και πολλά παιδιά μένουν εκτός δομών. Η διετής υποχρεωτική προσχολική Αγωγή δυσχεραίνεται από την έλλειψη υποδομών.
- Η ολιστική Παιδεία δεν παρέχεται και ο διαχωρισμός των μαθημάτων σε κύρια και δευτερεύοντα είναι αντίθετος με τις σύγχρονες τάσεις της παιδαγωγικής καθώς υποβαθμίζεται η Γενική Παιδεία.
- Υποβαθμίζεται η Τεχνική Εκπαίδευση και δεν υπάρχει σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός που να ενισχύει την επιλογή της τεχνικής εκπαίδευσης.
- Δεν υπάρχει σχεδιασμός της χωροταξικής κατανομής των Πανεπιστημίων και δεν ενισχύονται όπως πρέπει τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια (ιδιαίτερα της Θράκης και του Αιγαίου).
- Απουσία εκπαιδευτικής τηλεόρασης και έλλειψης ενός Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που θα ελέγχει όλα τα μέσα ενημέρωσης για τη σωστή χρήση της γλώσσας και την παραγωγή και προβολή εκπομπών υψηλής ποιότητας που να προωθούν την Παιδεία και τον Πολιτισμό και όχι την αλλοτρίωση των νέων μας.
- Ανάγκη επανίδρυσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ως επιτελικού επιστημονικού οργάνου της εκπαίδευσης στα πρότυπα των αντίστοιχων Ινστιτούτων που διαθέτουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Ένωση Ινστιτούτων CIDREE).
- Δεν εφαρμόζεται το Ευρωπαϊκό δίκαιο και δεν μονιμοποιούνται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η Παιδεία καθώς το 1/4 πλέον των εκπαιδευτικών είναι αναπληρωτές και κάθε χρόνο αλλάζουν σχολείο και περιοχή δημιουργώντας τεράστια κοινωνικά προβλήματα και δυσκολία στον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου.
- Έλλειψη εκπαιδευτικών σε παραμεθόριες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες. Δεν υπάρχουν κίνητρα στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν την Εθνική Παιδεία στις εσχατιές της Ελλάδας.
- Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε νησιωτικές, ορεινές και παραμεθόριες περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. (σίτισης, στέγασης).
- Δεν υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν Επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με την ανάπτυξη της Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και την κατάργηση τόσο των Διδασκαλείων όσο και των εκπαιδευτικών αδειών.
- Αποκλείονται χιλιάδες ικανοί νέοι από την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να σπουδάσουν στο εξωτερικό.
- Έλλειψη Πολιτειακής Παιδείας ώστε να διαμορφώνονται ελεύθεροι και δημοκρατικοί πολίτες οι οποίοι δεν θα επέλεγαν ποτέ αντιδημοκρατικούς τρόπους, όπως η κατάληψη ή η καταστροφή δημόσιας περιουσίας, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.
- Η επιλογή των Στελεχών Εκπαίδευσης γίνεται με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς σταθερό και αδιάβλητο σύστημα επιλογής με αποτέλεσμα να κομματικοποιείται η εκπαίδευση και να μην υπάρχει η εμπιστοσύνη μιας αντικειμενικής και ενισχυτικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
- Η έλλειψη προγραμματισμού και Οργάνωσης του Υπουργείου Παιδείας οδηγεί κάθε χρόνο στην καθυστέρηση των Υπηρεσιακών Μεταβολών και στη μη σωστή κατανομή του προσωπικού με αποτέλεσμα αλλού να πλεονάζει κι αλλού να υπάρχουν κενά.
- Στη Μειονοτική Εκπαίδευση επικρατεί η πολυνομία, η σύγχυση, οι ασάφειες, οι αντιφατικές ρυθμίσεις, οι επικαλύψεις και τα κενά νόμου, τα οποία, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στη διοίκηση, όσο και ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων.
- Εκπαίδευση Προσφύγων – Μεταναστών : Περίπου 4.600 παιδιά ηλικίας 5-17 ετών (το 38% του συνόλου των παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα) είναι εγγεγραμμένα σε δομές εκπαίδευσης (κανονικά σχολεία και ΔΥΕΠ) τα υπόλοιπα βρίσκονται εκτός εκπαιδευτικού συστήματος και πολλές φορές την εκπαίδευσή τους αναλαμβάνουν ΜΚΟ.
- Απουσία μαθήματος επαγγελματικού προσανατολισμού ως κύριο μάθημα, από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και καθ’ όλη τη διάρκεια της δευτεροβάθμιας με αποτέλεσμα τα Ελληνόπουλα να σπουδάζουν ότι τους τύχει και όχι αυτό που τους ταιριάζει.
- Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση έχει υποβαθμιστεί και τα κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υπολειτουργούν.
Γ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ
Έθνος και Ελευθερία.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος η Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και την διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ σταθερά προσηλωμένη στην διατύπωση και την ουσία του ως άνω αρθρ. 16 παρ.2 του Συντάγματος θεωρεί καθήκον του την προστασία του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού και των παραδόσεων καθώς και της ελληνικής πνευματικής και ιστορικής κληρονομιάς μέσω της παιδείας ως κοινωνικό αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη.
Σε αντίθετη περίπτωση η έννοια του Έθνους τίθεται σε κίνδυνο αφού τόσο το δημογραφικό όσο και η αθρόα εισροή μεταναστών, σε σημείο που να έχουμε πληθυσμιακή αλλοίωση του πληθυσμού, συνιστούν μια Γενοκτονία του λαού μας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Δ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
- Δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με την παροχή ίσων ευκαιριών για όλους. Σύγχρονα σχολικά κτήρια και ολοήμερο σχολείο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των μαθητών ώστε να έχουν ελεύθερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες.
- Κωδικοποίηση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας και πρόταση εισαγωγής μόνο αυτοτελών νομοσχεδίων για θέματα Παιδείας αφού πρώτα έχουν συζητηθεί από την επιστημονική κοινότητα και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο που θα επανιδρυθεί.
- Ίδρυση Πειραματικών Σχολείων σε κάθε έδρα Δήμου ώστε τα σχολικά βιβλία και οι νέες παιδαγωγικές μέθοδοι να δοκιμάζονται και να διαμορφώνονται ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε περιοχής.
- Επαναφορά Αρχαίων Ελληνικών από το Δημοτικό Σχολείο με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και καθιέρωση της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας με παροχή αυτονομίας στις σχολικές μονάδες να διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό τα αναλυτικά προγράμματα.
- Αύξηση της χρηματοδότηση της Παιδείας στο 7% του ΑΕΠ και ενίσχυσή της με κονδύλια που θα αντληθούν από την κατάργηση των μετακλητών υπαλλήλων. Το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει χιλιάδες άξιους Δημοσίους Υπαλλήλους οι οποίοι λαμβάνουν τους μισθούς τους και μπορούν να αποσπώνται και να στελεχώνουν επαρκώς τη Δημόσια Διοίκηση.
- Υποχρεωτική 3ετής Προσχολική Αγωγή και συνολικά 15ετή εκπαίδευση για όλους τους Έλληνες και όσους νόμιμα διαμένουν στη χώρα .Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της Νέας Δεξιάς προτείνει τριετή προσχολική Αγωγή, εξαετές Δημοτικό Σχολείο και πενταετές ενοποιημένο Γυμνάσιο και μία τάξη Λυκειακής προετοιμασίας για το Πανεπιστήμιο.
- Αναβάθμιση των Παραγωγικών Στρατιωτικών Σχολών σε ισότιμα με τα ΑΕΙ ιδρύματα παρέχοντας δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών σε αντικείμενα εξειδίκευσης
- Ίδρυση Διεθνούς Ολυμπιακού Πανεπιστημίου με έδρα την Αρχαία Ολυμπία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και αίτημα μόνιμης διεξαγωγής πολιτιστικής και επιστημονικής Ολυμπιάδας στην Ελλάδα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
- Διδασκαλία τοπικής ιστορίας σε όλα τα σχολεία και επανασχεδιασμός των αναλυτικών προγραμμάτων από ένα σύγχρονο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
- Επανίδρυση του θεσμού των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και εξασφάλιση της χρηματοδότησης τους από περιβαλλοντικά τέλη.
Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση
Η τομή για τη Νέα Δεξιά είναι η καθιέρωση τριετούς προσχολικής Αγωγής για τις ηλικίες 4-7 ετών πιστεύουμε πως η προσχολική αγωγή αποτελεί το πρώτο και αναπόσπαστο κομμάτι της 15χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και βασικό πυλώνα του δημόσιου σχολείου,
- Απόσυρση του προαιρετικού ολοήμερου νηπιαγωγείου και θέσπιση ενός ολοήμερου νηπιαγωγείου παιδαγωγικά και επιστημονικά εναρμονισμένου στις ανάγκες των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών.
- Τρίχρονη δημόσια, δωρεάν, υποχρεωτική προσχολική αγωγή στο νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-7 χρονών.
- Μαζικούς διορισμούς Νηπιαγωγών
- Κανένα νήπιο και προνήπιο έξω από το δημόσιο σχολείο.
- Αναλογία νηπιαγωγού – νηπίων 1: 15
- Ανέγερση νέων κτηριακών υποδομών προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και βελτίωση των υπαρχουσών.
- Ίδρυση νέων σχολικών μονάδων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Σχολείο δημιουργίας και δημοκρατίας που διαμορφώνει τον ελεύθερο άνθρωπο που αγαπά τη μάθηση και τη γνώση, τον πολίτη του αύριο. Στο ολοήμερο σχολείο που οραματιζόμαστε εντάσσονται οργανικά σε ενιαία βάση τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος, η εκμάθηση Η/Υ, ξένων γλωσσών (με τίτλο πιστοποίησης της επάρκειας), τα καλλιτεχνικά μαθήματα, οι αθλητικές δραστηριότητες αλλά και η πλήρης προετοιμασία για την επόμενη μέρα.
- Ολοήμερο σχολείο με καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή για όλους τους μαθητές.
Οι προτάσεις μας για το Ολοήμερο περιλαμβάνουν :
1/ το διαχωρισμό διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων σε αυτά που διδάσκονται από δασκάλους (για διευκόλυνση «κλασικά») και σ’αυτά που διδάσκονται από τις ειδικότητες («δευτερεύοντα»)
2/ τα κλασικά να διδάσκονται στην πρωινή ζώνη, δηλαδή από της ενάρξεως του προγράμματος έως τις 12.25’, τα δε δευτερεύοντα εντός του ολοήμερου προγράμματος, δηλαδή από τις 12.35’ έως τις 3.15’, υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές.
3/ ζώνη προαιρετικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά, βάσει διαθεσιμότητας προσωπικού και επιλογής γονέων έως τις 5 ή 6 η ώρα απογευματινή.
Υπεύθυνος λειτουργίας της σχολικής μονάδας και στην πρωινή ζώνη και στο ολοήμερο να είναι όπως και τώρα ο διευθυντής και υποδιευθυντής αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να υπάρξει δυνατότητα να διδαχτούν μαθήματα «δευτερεύοντα» από δασκάλους μου διαθέτουν αντίστοιχα προσόντα, πχ δάσκαλος με πτυχίο Proficiency (που δίνει επάρκεια διδασκαλίας αγγλικών) κτλ.
Με αυτόν τον τρόπο:
1/ Εξορθολογίζεται η κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού στη σχολική μονάδα, χωρίς επικαλύψεις
2/ Επανακαθορίζεται στο ορθό η λειτουργία των δημοτικών σχολείων, καθώς ο μαθητής επανέρχεται στην επιζητούμενη επαφή με το δάσκαλό του
3/ Όλο το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό εργάζεται στο αντικείμενό του και σε καθεστώς πλήρους ωραρίου
4/ Υπάρχει δυνατότητα ΜΕΙΩΣΗΣ του διδακτικού ωραρίου των δασκάλων στις 20 ώρες εβδομαδιαίως, όπως και όλων των ειδικοτήτων που απασχολούνται στα δημοτικά σχολεία, γεγονός που θα αντικατοπτρίζει την μείωση στους μισθούς των εργαζομένων και θα επιφέρει σχετική δικαιοσύνη.
- ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ – ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΦΟΙΤΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
- Ειδικά προγράμματα ένταξης μαθητών ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων μεταναστών και προσφύγων μέσα στα σχολεία. Κανένα παιδί εκτός σχολικής δομής υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.
- Στη σχολική ηλικία του Δημοτικού Σχολείου, 6 έως 12 ετών, κυρίαρχος ο ρόλος του δασκάλου της τάξης με διατήρηση όλων των υπαρχουσών ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας.
- Νέα ενιαία αναλυτικά προγράμματα και στόχοι προσαρμοσμένα στην ηλικία των μαθητών.
- Ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών που θα παρέχει περιθώρια ελευθερίας και ανάληψης πρωτοβουλιών στον εκπαιδευτικό.
- Οι σύλλογοι διδασκόντων να συνδιαμορφώνουν τα αναλυτικά προγράμματα λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και να διδάσκεται η τοπική ιστορία σε όλα τα σχολεία.
- Ενσωμάτωση στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος όλων των δραστηριοτήτων που τώρα καλούνται να πληρώνουν οι γονείς (π.χ. χορός, παρεμβατικές δραστηριότητες κ.λ.π.).
- Μείωση της διδακτέας ύλης σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, απλοποίησή της και προσαρμογή του περιεχομένου της στις ανάγκες του συνόλου των μαθητών, ενίσχυση της βιωματικής μάθησης.
- Χρηματοδότηση για να λειτουργούν με πληρότητα όλες οι δομές εκπαίδευσης.
- Κτηριακές υποδομές που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του 15χρονου δημόσιου σχολείου.
- Άρση των ρυθμίσεων του Π.Δ. 79/2017 που ενσωμάτωσαν τις ΥΑ Φίλη για το νέο σχολείο, οι οποίες υποβάθμισαν τη λειτουργία του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου.
- Επαναφορά του Εθνικού ύμνου και της προσευχής στα σχολεία και γενικά έμφαση στην ελληνικότητα και την αισθητική.
- Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου για το δημόσιο σχολείο.
- Στήριξη της Ειδικής Αγωγής.
- Απόδοση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων για την πλήρη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων και την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών.
- Αναλογία εκπαιδευτικών- μαθητών, 1:15 στο νηπιαγωγείο, 1:20 στο δημοτικό σχολείο.
- Οργανικότητα στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία 2 εκπαιδευτικοί προς 25 μαθητές.
- Θεσμοθέτηση του ολοήμερου σχολείου με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα καθορίζει τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ενός ολοήμερου σχολείου, τη δομή, την υλικοτεχνική υποδομή, τη λειτουργία, τις δαπάνες, το εκπαιδευτικό προσωπικό κ.λπ. Πάνω απ’ όλα θα διασφαλίζει τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών.
- Λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων με πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, με τη διασφάλιση της κατάλληλης υποδομής, με μειωμένο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε ο χρόνος παραμονής των παιδιών να αξιοποιείται πλήρως και με παιδαγωγικούς όρους.
- Την επέκταση του ολοήμερου σχολείου με εξασφάλιση των κατάλληλων προϋποθέσεων λειτουργίας του όπως υποδομή, εξοπλισμό, εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό κ.λπ.
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
- Ενοποίηση Γυμνασίου-Λυκείου με πενταετή ενιαία δευτεροβάθμια εκπαίδευση η οποία στις δύο τελευταίες τάξεις θα διαχωρίζεται σε κλασσική και τεχνική εκπαίδευση.
- Πλήρης αποσύνδεση του αποφοιτηρίου του γυμνασίου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το σημερινό Λύκειο αποτελεί φροντιστήριο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κι έτσι οι μαθητές εγκλωβίζονται στη λογική αυτή με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τάξεις 2 ή και 3 ταχυτήτων. Η τάξη προετοιμασίας μετά το Γυμνάσιο θα εξειδικεύει τις προτιμήσεις των μαθητών και θα τους προετοιμάζει για τις εξετάσεις στη σχολή που επιθυμούν.
- Επανεγγραφή των σχολικών βιβλίων με σταθερή προσήλωση στο πνεύμα του Συντάγματος μας.
- Θέσπιση μόνιμης επιτροπής αξιολόγησης των σχολικών βιβλίων δια κληρώσεως μέρους των μελών της επιτροπής ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της αξιολόγησης.
- Απαγόρευση της χρήσης των σχολικών εγκαταστάσεων για πάσης φύσεως πολιτικές δραστηριότητες. Αποτελούν δημόσια περιουσία και δεν είναι κτήμα κανενός.
- Ειδική μέριμνα για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες πάσης φύσεως με επιτάχυνση των ήδη υφιστάμενων διαδικασιών.
- Νομοθεσία που θα προβλέπει αυστηρές ποινές για την άσκηση ψυχολογικής βίας εντός του σχολικού περιβάλλοντος με προεκτάσεις και στους κηδεμόνες του ανηλίκου που αποτελούν το πρώτο στάδιο κοινωνικοποίησης κάθε νέου ανθρώπου.
- Δημιουργία ειδικών κινήτρων για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδος που θα περιέχουν πέραν από επιπλέον μοριοδότηση και ισχυρά οικονομικά κίνητρα.
- Θέσπιση Πανελλήνιων Σχολικών αθλητικών Αγώνων αλλά και Αγώνων Ρητορικής.
- Αναβάθμιση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής ώστε οι νέοι και νέες μας να αποκτούν με την αποφοίτησή τους υγιές και γυμνασμένο σώμα και ικανοποιητική φυσική κατάσταση.
Τριτοβάθμια εκπαίδευση (Ανωτέρα και Ανωτάτη)
- Ίδρυση του Διεθνούς Ολυμπιακού Πανεπιστημίου θα λειτουργούσε θετικά όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και για την προσέλκυση ξένων επιστημόνων στη χώρα μας τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών επιστημών.
- Ίδρυση Εθνικού Στρατιωτικού Πανεπιστημίου στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι παραγωγικές σχολές των ενόπλων Δυνάμεων και θα υπάρχουν σχολές στις οποίες θα μπορούν να εισάγονται και πολίτες.
- Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με αναθεώρηση – συμπλήρωση του αντίστοιχου άρθρου του Συντάγματος. Πρέπει να πάψουμε να εθελοτυφλούμε όταν χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες στερούνται προκειμένου να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια. Η ίδρυση αυτών των ιδρυμάτων θα υπάγεται σε αυστηρότατη νομοθεσία αξιολόγησης και λειτουργίας.
- Καθορισμός μέγιστου χρόνου φοίτησης . Οι εξαιρέσεις που θα θεσπιστούν – λόγοι υγείας, έκτακτοι προσωπικοί λόγοι κλπ – θα εξετάζονται από επιτροπή που θα δίνει την απαραίτητη παράταση συγκεκριμένου χρόνου έχοντας ευθύνες για την απόφασή της αυτή. Είναι αδύνατο φοιτητής 15 ετών να αποδώσει στην επιστήμη που σπουδάζει αφού η ίδια η εξέλιξη τον έχει ξεπεράσει.
- Προσδιορισμός του αριθμού εισακτέων ανά σχολή και ειδικότητα κάθε 4 χρόνια. Ο αριθμός των εισακτέων θα προσαρμόζεται στις σύγχρονες κοινωνικές και παραγωγικές ανάγκες της χώρας και θα επικαιροποιείται συνεχώς αναλόγως των αναγκών που θα προκύπτουν. Είναι πιθανό αυτό να οδηγήσει στο κλείσιμο κάποιων σχολών ή και στη δημιουργία άλλων.
- Κατάργηση των κομματικών δράσεων εντός των πανεπιστημιακών χώρων και θέσπιση μέτρων για την καταπολέμηση του σημερινού φαινομένου που έχει καταστήσει το πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ χώρους κομματικών και άλλων αντιπαραθέσεων αντί να παράγει επιστήμονες και μόνο επιστήμονες.
- Πλήρης αναθεώρηση της νομοθεσίας που διέπει το «Πανεπιστημιακό άσυλο» με όρους προστασίας , ευνομίας και όχι ασυδοσίας.
- Αναθεώρηση του τρόπου ανάδειξης και εξέλιξης των Πανεπιστημιακών όλων των βαθμίδων τείνοντας προς το ιδεώδες αφήνοντας πίσω όλο τον παρασιτισμό και την ευνοιοκρατία.
- Μοριοδότηση των «Αρίστων» ως κίνητρο ενίσχυσης της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των φοιτητών.
- Δωρεάν χορήγηση όλων των συγγραμμάτων και απαγόρευση χρήσης άλλων από αυτών που περιλαμβάνει το πρόγραμμα διδασκαλίας της πρυτανείας κάθε πανεπιστημίου. Από κοινή γνώση θα προκύψει ίση αντιμετώπιση και αξιοκρατική αξιολόγηση.
- Ειδική μέριμνα για τους σπουδαστές με μαθησιακές δυσκολίες πάσης φύσεως με επιτάχυνση των ήδη υφιστάμενων διαδικασιών.
- Θέσπιση βραβεύσεων, επαίνων και υποτροφιών τόσο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα όσο και σε καθηγητές- σπουδαστές που θα επιτυγχάνουν εξαιρετικές επιδόσεις ή θα παρουσιάζουν καινοτόμες ιδέες.
- Χρέωση των συγγραμμάτων, του εποπτικού και τεχνολογικού υλικού ακόμη και των κτιριακών εγκαταστάσεων, στους φοιτητές – πάντα κατ’ αναλογία- προκειμένου να αναπτυχθεί το συναίσθημα προστασίας της «δημόσιας περιουσίας» και όχι αυτό της καταστροφής της.
- Ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας στο οποίο θα συμμετέχουν η Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστημιακοί διαφόρων ειδικοτήτων διά κληρώσεως, υπηρεσιακοί παράγοντες και φοιτητές επίσης δια κληρώσεως. Το ΕΣΠ θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο σε διημερίδες που θα οργανώνονται υπό την αιγίδα του Υπ. Παιδείας χωρίς όμως το ίδιο να μετέχει με πολιτικούς κομισάριους στις συνεδριάσεις αυτές. Τα αποτελέσματα αυτών των διημερίδων θα αποτελούν «φάρο» και πυξίδα βελτιώσεων του συστήματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα είναι δεσμευτικές για το Υπουργείο εκτός από αυτά που θα έχουν οικονομικό κόστος και θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του.
- Επανασχεδιασμός της χωροταξικής κατανομής των Πανεπιστημίων και ενίσχυση των Πανεπιστημίων της Θράκης και του Αιγαίου με ειδικά προγράμματα προσέλκυσης φοιτητών.
- Καθιέρωση τομέα εκπαιδευτικής τηλεόρασης στο Υπουργείο Παιδείας και θέσπιση αυστηρών κανόνων από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που θα ελέγχει όλα τα μέσα ενημέρωσης κυρίως για τη σωστή χρήση της γλώσσας και την παραγωγή και προβολή εκπομπών υψηλής ποιότητας που προωθούν την Παιδεία και τον Πολιτισμό και όχι την αλλοτρίωση των νέων μας.
- Ανάγκη επανίδρυσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ως επιτελικού επιστημονικού οργάνου της εκπαίδευσης στα πρότυπα των αντίστοιχων Ινστιτούτων που διαθέτουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Ένωση Ινστιτούτων CIDREE) το οποίο θα τεθεί υπό την Αιγίδα και εποπτεία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ώστε να εξασφαλίζεται ο υπερκομματικός του και Πολιτειακός του χαρακτήρας.
- Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες20)Θα δοθούν κίνητρα στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν και διαμένουν μόνιμα με τις οικογένειές τους σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές.Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνιές θα εξασφαλιστεί δωρεάν στέγαση και μονιμοποίηση μετά από 5ετή παραμονή σε δυσπρόσιτα σχολεία.21)Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναλάβει τη σίτιση όλων των εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών) στα νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές.
Ενισχυτική αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών ξεκινώντας από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης
Οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται ενισχυτικά και όχι τιμωρητικά, τόσο συνολικά, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, όσο και ατομικά. Σε συνεργασία με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ και με μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει ένας καθηγητής εκπαιδευτικής αξιολόγησης από κάθε παιδαγωγική σχολή θα σχεδιαστεί ένα σύστημα αξιολογησης που θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση όλων των δομών και την ενισχυτική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με σκοπό την βελτίωσή τους και την μισθολογική τους ενίσχυση σε περίπτωση που πετυχαίνουν τους στόχους που θα τίθενται σε επίπεδο σχολικής μονάδας.
Αξιολόγηση θα υπάρχει και για τους Καθηγητές των Πανεπιστημιακών Σχολών στην οποία θα λαμβάνεται υπόψη η άποψη των συναδέλφων τους αλλά και η γνώμη των φοιτητών.
Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα γίνεται με δεδομένη την παραδοχή του παρακάτω αξιώματος του Ευάγγελου Παπανούτσου :
«Κατάλαβέ το καλά, και κλείσε αυτή την αλήθεια μέσα στην ψυχή σου, ότι η διδασκαλία ανήκει στην κατηγορία των πνευματικών έργων όπου το καλό αποτέλεσμα είναι προϊόν έμπνευσης και δημιουργικού οίστρου. Με μια λέξη: είναι δημιουργία. Και ο άξιος δάσκαλος: δημιουργός. Αυτό πρέπει να σκέπτεσαι όταν αρχίζεις όχι μόνο μια σειρά μαθημάτων, αλλά και το κάθε μάθημα, κάθε ώρα διδασκαλίας. Δεν θα εργαστείς απάνω σε γνωστές και πολυμεταχειρισμένες, στερεότυπες φόρμες και φόρμουλες (όπως: ο τεχνίτης στα «βάναυσα» έργα), αλλά θα δημιουργήσεις πάντοτε κάτι νέο και πρωτότυπο, κάτι που δεν είχε, δεν μπορούσε να έχει γίνει ως τώρα (όπως ο αληθινός ποιητής στα «ευγενή» έργα του πνεύματος)»
Ε. ΣΥΝΟΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ
- Σχέδιο επανελλήνισης και εξωστρέφειας της Παιδείας με ίδρυση Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας και ενιαία διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε όλες τις μορφές της από την πρώτη δημοτικού.
- Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με καθιέρωση 15ετους υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Τριετή προσχολική Αγωγή, εξάχρονη Δημοτική Εκπαίδευση με αναβαθμισμένο ολοήμερο σχολείο, πεντάχρονη Γυμνασιακή Εκπαίδευση και ένα χρόνο προετοιμασίας για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
- Γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας με χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση των μετακλητών υπαλλήλων.
- Κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και εκδημοκρατισμό στα Πανεπιστήμια της χώρας
- Καθιέρωση τομέα εκπαιδευτικής τηλεόρασης στο Υπουργείο Παιδείας με αυξημένες αρμοδιότητες σε θέματα προστασίας της Γλώσσας.
- Κανένα παιδί εκτός σχολείου.
- Εκμηδένιση της μαθητικής διαρροής.
- Κανένα επίδομα σε γονέα που το παιδί του δεν φοιτά κανονικά στο σχολείο.
- Ίδρυση Διεθνούς Ολυμπιακού Πανεπιστημίου και Στρατιωτικού Πανεπιστημίου στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι παραγωγικές σχολές των ενόπλων Δυνάμεων και θα υπάρχουν σχολές στις οποίες θα μπορούν να εισάγονται και πολίτες.
- Επανίδρυση Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με αυξημένες αρμοδιότητες.
- Σύγχρονα σχολικά εγχειρίδια και αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία κάτι που θα μειώσει το κόστος εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων.
- Πειραματικά Σχολεία σε κάθε Δήμο στα οποία θα δοκιμάζονται τα νέα βιβλία και οι νέες παιδαγωγικές μέθοδοι.
- Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων
- Θέσπιση ανώτατου ορίου ετών φοίτησης στα Δημόσια Πανεπιστήμια και πριμοδότηση των αριστούχων
- Επανίδρυση του θεσμού των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους από περιβαλλοντικά τέλη.
- Ιδιαίτερη εκπαιδευτική πρόνοια για τη μαθητική διαρροή και τους μαθητές – φοιτητές με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες με τη θέσπιση του κανόνα