Περιεχόμενα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ «Α»

ΑΡΘΡΟ 1: Ίδρυση, Ονομασία, Έμβλημα

α. Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ ιδρύθηκε στις 13 Μαΐου 2016, με ιδρυτική δήλωση, την οποία κατέθεσε στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, ο Πρόεδρος του κόμματος, Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης, με συνημμένη την ιδρυτική διακήρυξη, υπογεγραμμένη από 225 Έλληνες κι Ελληνίδες πολίτες (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Α»),.

β. Το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο, φαίνεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Β»

γ. Το κόμμα φέρει την ονομασία «ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ».

δ. Έμβλημα του κόμματος είναι ένας αετός απεικονιζόμενος σε αριστερό προφίλ, με κεφαλή και κορμό χρώματος πορφυρού και απλωμένη πτέρυγα χρώματος μπλε, η οποία αγκαλιάζει τις λέξεις ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, η μεν λέξη ΝΕΑ εντός πορφυρού πλαισίου με λευκά γράμματα, η δε λέξη ΔΕΞΙΑ με μπλε γράμματα, έμβλημα που συμβολίζει το διαχρονικό πνεύμα ελευθερίας, πίστης και δύναμης του Ελληνικού Έθνους,

ε. Έδρα του κόμματος είναι η Αθήνα.

ΑΡΘΡΟ 2: Ιδεολογία

Η ιδεολογικές αρχές της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ προσδιορίζονται καταρχήν από την Ιδρυτική Διακήρυξη της.

Βασικοί άξονες που διέπουν την ιδεολογία της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ είναι η πίστη στο Έθνος και στην Διαχρονική συνέχεια του, βασικό συστατικό του οποίου είναι και η Ορθοδοξία, η υπεράσπιση της ταυτότητας του και των συμφερόντων του, τόσο στο ελλαδικό κράτος, όσο και στην ιστορική περιφέρεια, ήτοι στην Βόρειο Ήπειρο και στα λοιπά Βαλκάνια, στην Πόλη, στον Πόντο, στον Καύκασο, στην Κύπρο, στην Μέση Ανατολή, στην Μεγάλη Ελλάδα, στην Διασπορά των μεταναστών, όπου υπάρχουν Έλληνες κι ελληνικά συμφέροντα, καθώς και η πίστη στο δημοκρατικό πολίτευμα και τις λειτουργίες του.

Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ εργάζεται για την δημιουργία ισχύος, στρατιωτικής, οικονομικής, διπλωματικής και πρωτίστως ισχυρού πατριωτικού φρονήματος με βασικούς στόχους την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, ασφαλή σύνορα, ασφαλή σπίτια, ασφαλείς δημόσιους χώρους, την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας της Πατρίδας.
Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ έχει ύψιστη προτεραιότητα την ενίσχυση ηθικά, ποιοτικά και ποσοτικά των Ενόπλων Δυνάμεων, την μέγιστη αξιοποίηση της Εφεδρείας για την αντιμετώπιση των σύνθετων απειλών που αντιμετωπίζει ο λαός μας, μεταξύ των οποίων ιδιαιτέρως την απειλή από τον τουρκικό επιθετικό σωβινισμό, που εξακολουθεί κλιμακούμενα να βυσσοδομεί μέσω του προξενείου στην Κομοτηνή, να παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία στον εναέριο χώρο και τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο, δολοφονώντας πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, διεκδικώντας παράνομα τον σφετερισμό δικαιωμάτων στην Ελληνική Λίμνη του Αιγαίου, ενώ επίσης συνεργάζεται με ισλαμιστές τρομοκράτες και διακινεί στην Ελλάδα, ως δουλέμπορος λαθρομετανάστες και πρόσφυγες, που η ίδια δημιουργεί με την συναυτουργία της, ενώ πέραν των εχθρικών ενεργειών, διατυπώνει συνεχώς φραστικές απειλές κατά του όλου Ελληνισμού.

Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ θεωρεί βασική και αδιαπραγμάτευτη θέση μια Κύπρο Ελεύθερη, Ενιαία κι Ελληνική, χωρίς τουρκικά στρατεύματα κατοχής κι αγγλικές βάσεις, με όλους τους πρόσφυγες στις εστίες τους και διασφαλισμένη την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού στην Ανατολικότερη έπαλξη του. Ο στόχος αυτός είναι πρωταρχικό καθήκον της Ελληνικής Δημοκρατίας, που εκτός των νομικών – συμβατικών ευθυνών της, έχει βαθιά κι απαράγραπτη ιστορική και ηθική ευθύνη.

Στόχος επίσης της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ είναι η διεκδίκηση της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου κι αναγνώριση ως μειονοτικών, όλων των περιοχών όπου διαβιούν Έλληνες.

Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ διεκδικεί επίσης την αναγνώριση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην ευρύτερη περιοχή των Σκοπίων, την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους και της ευημερίας τους, όπως και όπου αλλού ζουν Έλληνες το γένος.

Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την διασφάλιση της ιστορικής συνέχειας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και των δικαιωμάτων του εναπομείναντος μετά την Γενοκτονία Ελληνισμού στα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ με όλες της τις δυνάμεις θα αγωνιστεί για την αναγνώριση από όλη την διεθνή κοινότητα αλλά και την ίδια την Τουρκία, της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, Ελλήνων, Αρμενίων κι Ασσυρίων.

Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ θεωρεί βασικό παράγοντα ισχύος κι ευημερίας του Έθνους την αναγέννηση της παραγωγικής βάσης μέσα από καινοτομίες και πολυποίκιλες καινοτομίες, με αναδιοργάνωση της Παιδείας και σύνδεση της με την παραγωγή, ώστε να ανακοπεί κι αντιστραφεί η αιμορραγία του επιστημονικού και εργασιακού δυναμικού μας στο εξωτερικό, με παράλληλη ενίσχυση των κλασσικών σπουδών, ώστε να καταστεί η χώρα μας το αυτονόητο: παγκόσμιο κέντρο ελληνικών σπουδών.

Βασική προτεραιότητα της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ είναι η προστασία της οικογένειας, η προστασία κι ενθάρρυνση με ηθικά και υλικά κίνητρα της μητρότητας, της Ελληνίδας Μάνας και των παιδιών της, ώστε να αντιμετωπιστεί νικηφόρα ο θανάσιμος κίνδυνος από την υπογεννητικότητα.

Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ πιστεύει στην εθνική και κοινωνική ενότητα, στην διασφάλιση ίσων ευκαιριών στους πάντες, ώστε μέσω της αριστείας να αναδεικνύονται οι καλύτεροι.

Πρωταρχικός στόχος του κόμματος είναι προστασία της Ελληνικής Ταυτότητας, η επαναφορά της Παιδείας στον συνταγματικό της σκοπό, δηλαδή στην εθνική και θρησκευτική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νέων, ήτοι στην καλλιέργεια του ελληνικού εθνικού φρονήματος, του πατριωτισμού και της ορθόδοξης πίστης.

Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ πιστεύει στο Έθνος Κράτος και στην αποκόμιση από κάθε συμμαχία που μετέχουμε, όπως κι η Ευρωπαϊκή Ένωση, του μέγιστου οφέλους για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ με σύντονη δράση και δημιουργώντας συμμαχίες στο διεθνές πεδίο θα επιδιώξει την επιστροφή της Ευρώπης στους βασικούς της πυλώνες, που είναι η Ελλάδα, η Ρώμη και ο Χριστιανισμός, ώστε να υπάρξει αναστροφή της μηδενιστικής παρακμής, τείχος στον ισλαμικό κίνδυνο και στην εσωτερική ηθική κατάρρευση της Ευρώπης, ενίσχυση των επιμέρους εθνικών ταυτοτήτων, που είναι ο πλούτος της ηπείρου μας και μια συμμαχία Εθνικά Κυρίαρχων Κρατών, που θα προστατεύουν τα σύνορα της Ευρώπης και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, βασικό συστατικό του οποίου είναι ο Ελληνισμός.

Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, ως πατριωτικό κι αυτονόητα δημοκρατικό κόμμα, με επιμονή και κάθε νόμιμο μέσο αγωνίζεται ενάντια σε κάθε μορφής ανθελληνική, μηδενιστική και ολοκληρωτική ιδεολογία και δράση, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης «πολιτικής ορθότητας», της ολοκληρωτικής επικυριαρχίας της αριστεράς στον δημόσιο λόγο και ενάντια στην αμφισβήτηση από οποιονδήποτε του μονοπωλίου της βίας, που ανήκει μόνον στα όργανα της δημοκρατικής Πολιτείας, όταν εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους Νόμους που ψηφίζουν οι εκπρόσωποι του λαού.

Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ πιστεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη ενότητα της κοινωνίας, απορρίπτει κι αντιμάχεται κάθε διχαστική θεώρηση της, μαρξιστική ή άλλη, κάθε επιβολή μειοψηφικών απόψεων και πολιτικών στην πλειοψηφία.

Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ πιστεύει πως οι πάντες και τα πάντα οφείλουν να συντείνουν στην εθνική και κοινωνική ενότητα, στην προαγωγή των εθνικών συμφερόντων του Ελληνισμού και της ισχύος του, στην προστασία της διαχρονικής κι αδιάσπαστης στην συνέχεια της ταυτότητας του Έθνους μας, στην ευημερία των Ελλήνων και στην υπεράσπιση της Πατρίδας από κάθε απειλή και εχθρό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ «Β» – ΜΕΛΗ

ΑΡΘΡΟ 3: Διάκριση Μελών

Τα μέλη του κόμματος διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

α. Στα εγγεγραμμένα μέλη, που είναι όσα έχουν υποβάλει την
ειδική αίτηση εγγραφής.

β. Στα τακτικά μέλη, που είναι τα εγγεγραμμένα μέλη που είναι ταμειακώς εν τάξει, ήτοι έχουν καταβάλει το σύνολο των ετησίων συνδρομών τους.

ΑΡΘΡΟ 4: Διαδικασία Εγγραφής

α. Όποιος Έλληνας πολίτης είναι άνω των 18 ετών και επιθυμεί να εγγραφεί ως μέλος του κόμματος, υποβάλλει την ειδική αίτηση εγγραφής,, είτε μέσω ηλεκτρονικής αίτησης στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, απευθείας προς το Τμήμα Μητρώου Μελών της Γραμματείας του κόμματος, είτε με κατάθεσή της ή αποστολή της στην Επιτροπή του Δήμου, όπου διαμένει ή στην Τοπική Οργάνωση του Δήμου του, αν έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί.

β. Στο κόμμα δεν γίνονται αποδεκτοί οι έχοντες στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα, όσοι έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα για κακούργημα και όσοι έχουν ανθελληνική δράση, δηλαδή δράση που αντίκειται στα συμφέροντα του Ελληνικού Έθνους, στις βασικές ιδεολογικές αρχές και στους σκοπούς της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ.

ΑΡΘΡΟ 5: Υποχρεώσεις Μελών

α. Τα Εγγεγραμμένα Μέλη υποχρεούνται να:

 1. Συμμετέχουν ενεργά στις πάσης φύσεως δραστηριότητες του κόμματος.
 2. Προωθούν την ιδεολογία και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος.
 3. Τηρούν το Καταστατικό και τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος και τις οδηγίες των Τοπικών Οργανώσεων και των Περιφερειακών Συμβουλίων.
 4. Αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να εκθέσουν το κόμμα.
 5. Συνδράμουν, κατά την προεκλογική περίοδο, τις Τοπικές Οργανώσεις στη διανομή προεκλογικού υλικού και ψηφοδελτίων, στην επάνδρωση των εκλογικών κέντρων και περιπτέρων και στην ανάληψη καθηκόντων εκλογικού αντιπροσώπου, σε εκλογικά τμήματα της εκλογικής τους περιφέρειας και σε κάθε άλλη υπηρεσία τους ζητηθεί.

β. Τα Τακτικά Μέλη υποχρεούνται να:

 1. Πράττουν όλα τα ανωτέρω, που προβλέπονται για τα Εγγεγραμμένα Μέλη
 2. Είναι πάντοτε ταμειακώς ενήμερα, καταβάλλοντας την καθοριζομένη ετήσια συνδρομή μέλους. Σε αντίθετη περίπτωση μεταπίπτουν σε Εγγεγραμμένα Μέλη.

ΑΡΘΡΟ 6: Δικαιώματα Μελών

α. Τα Εγγεγραμμένα Μέλη:

 1. Έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν μόνο στις εκλογές για ανάδειξη των διοικουσών επιτροπών των Τοπικών Οργανώσεων όπου ανήκουν και στις εκλογές για ανάδειξη των Περιφερειακών Συμβουλίων της εκλογικής τους περιφέρειας.
 2. Δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε κανένα όργανο του κόμματος.
 3. Δύνανται να συμμετέχουν στα Συνέδρια μόνο με δικαίωμα λόγου, μη έχοντα δικαίωμα ψήφου.

β. Τα Τακτικά Μέλη έχουν τα δικαιώματα των Εγγεγραμμένων Μελών και επί πλέον:

 1. Έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις διοικούσες επιτροπές των Τοπικών Οργανώσεων και στα Περιφερειακά Συμβούλια της εκλογικής τους περιφέρειας.
 2. Έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο Συνέδριο και ανάλογα με τους περιορισμούς του άρθρου 13, παρ. (ε)

γ. Όλα τα μέλη, Τακτικά και Εγγεγραμμένα, μέσα στα πλαίσια της πολιτικής τους δραστηριότητας υπέρ του κόμματος, έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν την πολιτική κάλυψη του κόμματος, αρκεί η δραστηριότητά τους να κινείται στα πλαίσια της νομιμότητας.

ΑΡΘΡΟ 7: Διαγραφή Μελών

α. Μέλος του κόμματος διαγράφεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

 1. Κατόπιν εγγράφου και μη αιτιολογημένης αιτήσεώς του για διαγραφή από το κόμμα, η οποία υποβάλλεται στην οικεία Τοπική Οργάνωση.
 2. Κατόπιν αποφάσεως της Επιτροπής Δεοντολογίας-Πειθαρχικού Συμβουλίου, αφού προηγουμένως εισακουσθούν οι αντιρρήσεις του μέλους, που υποβάλλονται γραπτώς στην Επιτροπή ΔεοντολογίαςΠειθαρχικό Συμβούλιο, διά των Τοπικών Οργανώσεων.

β. Αυτεπάγγελτα από την Επιτροπή Δεοντολογίας-Πειθαρχικό Συμβούλιο, με γνωστοποίηση από το Τμήμα Μητρώου Μελών της Γραμματείας του κόμματος, σε περιπτώσεις στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων, απώλειας της ελληνικής ιθαγένειας και αμετάκλητης καταδίκης του για κακούργημα. Για όσο διάστημα υπάρχει ανακριτική ή δικαστική διαδικασία εις βάρος μέλους του κόμματος και μέχρι τελεσιδικίας, η ιδιότητα του μέλους αναστέλλεται προσωρινά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ «Γ» – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

ΑΡΘΡΟ 8: Οργανωτική Δομή

α. Αρχηγός του κόμματος είναι ο Πρόεδρος.

β. Το κόμμα διοικείται από το Εθνικό Συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει ο Πρόεδρος του κόμματος, από την Κεντρική Επιτροπή και το Συνέδριο.

γ. Το κόμμα διαθέτει τρεις τομείς διοικητικής οργάνωσης:

 1. Την Διεύθυνση του Κόμματος.
 2. Τις Πολιτικές Γραμματείες.
 3. Τον Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης (ΤΟΠΟΡ)

δ. Πλέον των ανωτέρω τομέων, συγκροτείται και λειτουργεί η Γραμματεία του κόμματος, το Γραφείο Προέδρου, η ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας-Πειθαρχικό Συμβούλιο (ΕΔ-ΠΣ) του κόμματος, που εκλέγεται από το Συνέδριο και η Ελεγκτική Επιτροπή Οικονομικών (ΕΛΕΠΟ), που εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 9: Λήψη Αποφάσεων

Οι αποφάσεις στο κόμμα λαμβάνονται σε τέσσερα επίπεδα:

α. Από τον Πρόεδρο.

β. Από το Εθνικό Συμβούλιο

γ. Από την Κεντρική Επιτροπή

δ. Από το Συνέδριο

ΑΡΘΡΟ 10: Πρόεδρος του Κόμματος

α. Ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Συνέδριο, κατά τις συνεδριάσεις αυτού, μετά από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των συνέδρων, που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν.

β. Η θητεία του διαρκεί από την εκλογή του μέχρι το επόμενο Συνέδριο.

γ. Ο Πρόεδρος:

 1. Προεδρεύει του Εθνικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
 2. Εκπροσωπεί το κόμμα σε όλες τις δραστηριότητες στο εσωτερικό και εξωτερικό.
 3. Είναι ο θεματοφύλακας της ιδεολογίας του κόμματος και της τήρησης και εφαρμογής των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Επιτροπής και του Συνεδρίου.
 4. Συντονίζει το κοινοβουλευτικό έργο στη Βουλή των Ελλήνων και στο Ευρωκοινοβούλιο.
 5. Ηγείται του εκλογικού αγώνα του κόμματος, κατά την προεκλογική περίοδο.
 6. Εισηγείται στο Εθνικό Συμβούλιο, για οποιοδήποτε θέμα κρίνει ότι απαιτείται συλλογική απόφαση.
 7. Επιλέγει και ορίζει τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα εκ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, τον Εκπρόσωπο Τύπου, τον Γενικό Διευθυντή, τον Υπεύθυνο Οικονομικών (Ταμία) και τον Αναπληρωτή του.
 8. Επιλέγει τους υποψηφίους επικρατείας, τους υποψήφιους για την Ευρωβουλή, τους υποψηφίους δημάρχους για τον δήμο Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και τους υποψηφίους Περιφερειάρχες και Νομάρχες που θα στηρίξει το κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά από γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου και λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις εισηγήσεις των περιφερειακών συμβουλίων και τοπικών οργανώσεων.

δ. Αντικατάσταση Προέδρου

 1. Σε περίπτωση κωλύματος τον αντικαθιστά ο Αντιπρόεδρος του κόμματος.
 2. Σε περίπτωση παραιτήσεώς του ή φυσικής αδυναμίας εκτελέσεως των καθηκόντων του, αντικαθίσταται από τον Αντιπρόεδρο για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες, οπότε κατά την επόμενη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, εκλέγεται νέος προσωρινός πρόεδρος, εκ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, με θητεία μέχρι το επόμενο Συνέδριο.

ε. Αμφισβήτηση του Προέδρου γίνεται μόνον από την Κεντρική Επιτροπή, με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των τακτικών μελών της Κεντρικής Επιτροπής και πλειοψηφία των 3/5 συν μίας ψήφου, μετά από έγγραφη πρόταση τουλάχιστον του 50% των μελών της ΚΕ συν μια ψήφο. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται νέος Πρόεδρος όπως καθορίζεται ανωτέρω στην παράγραφο (δ/2)

ΑΡΘΡΟ 11: Εθνικό Συμβούλιο

α. Το Εθνικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Πρόεδρο και δεκαεπτά (17) τακτικά μέλη, σύνολο δεκαοκτώ (18) μέλη. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψήφος του Προέδρου υπολογίζεται διπλή.

β. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εκλέγονται από το Συνέδριο, κατά τις συνεδριάσεις αυτού, μετά από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των συνέδρων, που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν. Οι πρώτοι δεκαεπτά σε ψήφους, αποτελούν τα τακτικά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι, κατά σειρά ψήφων που έλαβαν, αποτελούν τα αναπληρωματικά μέλη.

γ. Η θητεία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου διαρκεί από την εκλογή τους μέχρι το επόμενο Συνέδριο.

δ. Στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ανατίθενται ειδικά καθήκοντα, όπως παρακάτω, για τον έλεγχο και την ενάσκηση της διεύθυνσης σε όλες τις δραστηριότητες του κόμματος:

 1. Αντιπρόεδρος
 2. Γενικός Γραμματέας
 3. Τομεάρχης Πολιτικών Γραμματειών
 4. Τομεάρχης Περιφερειακής Οργάνωσης
 5. Οποιοδήποτε άλλο καθήκον κριθεί απαραίτητο από τον Πρόεδρο μετά από συζήτηση και γνωμοδότηση, από το Εθνικό Συμβούλιο.

ε. Το νεοεκλεγμένο Εθνικό Συμβούλιο, συγκροτείται σε σώμα, με μέριμνα του Προέδρου, εντός δέκα ημερών από την εκλογή του. Στη συνεδρίαση αυτή παρίστανται μόνον τα τακτικά μέλη. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση εκλέγει με μυστική ψηφοφορία με βάση την αρχή της πλειοψηφίας τον Γενικό Γραμματέα:

στ. Η πρόσκληση προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, για τις συνεδριάσεις του, συντάσσεται από το Γραφείο Προέδρου, με μέριμνα του Γενικού Διευθυντή και κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα. Η πρόσκληση που περιέχει τόπο και χρόνο της συνεδρίασης καθώς και τα θέματα της ημερησίας διατάξεως πρέπει να έχει περιέλθει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τουλάχιστον δύο 24ωρα πριν τη συνεδρίασή του.

ζ. Τα Πρακτικά των συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, συντάσσονται με μέριμνα του ΓΓ και αφού υπογραφούν από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, φυλάσσονται σε ειδικό αρχείο, το οποίο τηρεί το Τμήμα Πρωτοκόλλου ΑλληλογραφίαςΑρχείου της Γραμματείας του κόμματος.

η. Οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Δικαίωμα ψήφου έχουν και τα μέλη που συμμετέχουν στη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη ή μέσω ανοιχτής τηλεφωνικής ακρόασης.

θ. Το Εθνικό Συμβούλιο:

 1. Συνεδριάζει υπό τον Πρόεδρο του κόμματος δύο φορές το μήνα, σε ημέρες και ώρες που είναι εφικτή η μέγιστη δυνατή παρουσία των τακτικών μελών του. Στις συνεδριάσεις προσκαλούνται και παρίστανται και τα αναπληρωματικά μέλη, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Επίσης είναι δυνατόν να προσκαλούνται και γραμματείς και θεματικοί τομεάρχες των τομέων, καθώς και άλλοι εμπειρογνώμονες και σύμβουλοι, κατά περίπτωση και κατόπιν αποφάσεως του Εθνικού Συμβουλίου, μη έχοντες δικαίωμα ψήφου.
 2. Έχει απαρτία, όταν παρίσταται το ήμισυ των τακτικών μελών του συν ένα μέλος είτε με φυσική παρουσία είτε με χρήση ηλεκτρονικών μέσων (τηλεδιάσκεψη, ανοιχτή τηλεφωνική ακρόαση κ.α.). Στην περίπτωση που σε κάποια συνεδρίαση, δεν υπάρχει απαρτία, η λήψη απόφασης αναβάλλεται για την επόμενη συνεδρίαση.
 3. Συγκαλείται εκτάκτως υπό του Προέδρου όταν απαιτείται, λόγω σημαντικών πολιτικών εξελίξεων, η άμεση λήψη αποφάσεων.
 4. Καθορίζει την ακριβή ημερομηνία και τόπο συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και προετοιμάζει τα θέματα της Κεντρικής Επιτροπής.
 5. Εισηγείται προς την Κεντρική Επιτροπή, τροποποιήσεις του Καταστατικού.
 6. Εγκρίνει την ανάθεση των καθηκόντων στις διοικούσες επιτροπές των Τοπικών Οργανώσεων, με επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών σε τοπικό επίπεδο ή στις Επιτροπές (Δήμων και εκλογικών περιφερειών) μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα. (Λεπτομέρειες στο Κεφάλαιο «Ε»)
 7. Καθορίζει την ετήσια συνδρομή των Τακτικών Μελών.
 8. Γνωμοδοτεί στον Πρόεδρο του κόμματος για την πρόσληψη στελεχών και υπαλλήλων του κόμματος και το ύψος των αμοιβών τους, μετά από πρόταση του Ταμία.
 9. Γνωμοδοτεί στον Πρόεδρο για την τοποθέτηση των Γραμματέων.

ι. Κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Πρόεδρου, είναι δυνατή η παύση εκ των ειδικών καθηκόντων μέλους του Εθνικού Συμβουλίου, με απόφαση της πλειοψηφίας του, στην οποία δεν ψηφίζει το μέλος κατά του οποίου γίνεται η ψηφοφορία. Το μέλος δεν χάνει τη θέση του στο Εθνικό Συμβούλιο, παρά μόνον τα ειδικά του καθήκοντα.

ια. Σε περίπτωση παραιτήσεως μέλους του Εθνικού Συμβουλίου ή φυσικής αδυναμίας εκτελέσεως των καθηκόντων του, αντικαθίσταται από το πρώτο αναπληρωματικό μέλος. Αν εκτελούσε ειδικά καθήκοντα της παρ.(δ), γίνεται νέα εκλογή από το Εθνικό Συμβούλιο.

 1. Κατόπιν εισήγησης του Προέδρου δύναται με πλειοψηφία 2/3 των μελών του να αποφασίσει την αλλαγή της επωνυμίας ή και του εμβλήματος του κόμματος.

ΑΡΘΡΟ 12: Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ)

α. Η Κεντρική Επιτροπή έχει ως τακτικά μέλη της:

 1. Τους διατελέσαντες Προέδρους, Αντιπροέδρους και Γενικούς Γραμματείς του Κόμματος, με ισόβια θητεία σε αυτήν.
 2. Τα μέλη της πρώτης προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής ήτοι του πρώτου Εθνικού Συμβουλίου που ορίσθηκαν από τον Πρόεδρο του κόμματος αμέσως μετά την κατάθεση στον Άρειο Πάγο της Ιδρυτικής Διακήρυξης του Κόμματος, που ήταν οι πρωτεργάτες της ίδρυσης του κόμματος, με ισόβια θητεία σε αυτήν.
 3. Τους Προέδρους των Περιφερειακών Συμβουλίων (Άρθρο 25)
 4. Τριάντα (30) αιρετά μέλη, που εκλέγονται από το Συνέδριο του κόμματος και η θητεία τους διαρκεί από την εκλογή τους μέχρι το επόμενο Συνέδριο.
 5. Τα μέλη του εκάστοτε Εθνικού Συμβουλίου (τακτικά και αναπληρωματικά)
 6. Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) και τους Ευρωβουλευτές του κόμματος.
 7. Τους διατελέσαντες βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος.

β. Ως αναπληρωματικά μέλη, δέκα (10), που εκλέγονται από το συνέδριο, σε αντικατάσταση των αιρετών μελών, όταν και εφ’ όσον απαιτηθεί.

γ. Προεδρεύων στις συνεδριάσεις της ΚΕ είναι ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος.

δ. Διαδικασία της συνεδρίασης της ΚΕ:

 1. Η πρόσκληση της ΚΕ γίνεται με μέριμνα του ΓΓ, ένα μήνα πριν τη συνεδρίαση. Στην πρόκληση περιλαμβάνονται ο τόπος και χρόνος διεξαγωγής και τα θέματα της ημερησίας διατάξεως.
 2. Τα θέματα που εξετάζει η ΚΕ, πρέπει υποχρεωτικώς να έχουν τεθεί προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο και κατά τη συνεδρίαση ο προεδρεύων ΓΓ αναφέρει και την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, για κάθε θέμα της ημερησίας διατάξεως.
 3. Για κάθε θέμα ακολουθεί ανοικτή συζήτηση των μελών της ΚΕ και ψηφοφορία διά ανατάσεως της χειρός, των παρισταμένων τακτικών μελών.
 4. Οι αποφάσεις της ΚΕ λαμβάνονται κατά πλειοψηφία εκ των παρισταμένων τακτικών μελών. Στις συνεδριάσεις δύνανται να παρίστανται και τα αναπληρωματικά μέλη, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
 5. Οι αποφάσεις της ΚΕ συντάσσονται με μέριμνα του ΓΓ, σε πρακτικά συνεδριάσεως και φυλάσσονται σε ειδικό φάκελο από το Τμήμα Πρωτοκόλλου Αλληλογραφίας-Αρχείου, της Γραμματείας του κόμματος.

ε. Η Κεντρική Επιτροπή:

 1. Συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο, μία το δίμηνο Φεβ-Μαρ και μία το δίμηνο Σεπ-Οκτ. Οπωσδήποτε όμως του Συνεδρίου του κόμματος, θα πρέπει να προηγείται συνεδρίαση της ΚΕ (το αργότερο τρεις μήνες προ του Συνεδρίου).
 2. Ελέγχει και κατευθύνει την πορεία του κόμματος, σε σχέση με την ιδεολογία και τις πολιτικές θέσεις.
 3. Εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό του κόμματος και επικυρώνει την ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής Οικονομικών (Άρθρο 17).
 4. Εισηγείται στο Εθνικό Συμβούλιο τη λήψη μέτρων και ανάληψη ενεργειών για την πρόοδο του κόμματος.
 5. Εγκρίνει τα θέματα της ημερησίας διατάξεως, που θα εισαχθούν στο Συνέδριο προς συζήτηση.
 6. Ορίζει το προεδρείο του Συνεδρίου και την εφορευτική επιτροπή για τις αρχαιρεσίες του κόμματος, εκ των τριάντα τακτικών μελών της και προετοιμάζει το Συνέδριο, ανακοινώνοντας και τη σχετική πρόσκληση του Συνεδρίου. Επίσης καθορίζει τα της διαδικασίας του Συνεδρίου.
 7. Εγκρίνει τις τροποποιήσεις και προσθήκες του Καταστατικού, που έχουν προταθεί από το Εθνικό Συμβούλιο.
 8. Εκλέγει τον πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής Οικονομικών (ΕΛΕΠΟ), τα δύο μέλη της και ένα αναπληρωματικό, από τα τριάντα αιρετά μέλη της.
 9. Σε περίπτωση παραιτήσεως του Προέδρου του κόμματος ή φυσικής αδυναμίας εκτελέσεως των καθηκόντων του, εκλέγει το αργότερο εντός έξι μηνών, διά μυστικής ψηφοφορίας, νέο προσωρινό πρόεδρο, εκ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, με θητεία μέχρι το επόμενο Συνέδριο.
 10. Σε περίπτωση εξαντλήσεως του αριθμού των αναπληρωματικών μελών του Εθνικού Συμβουλίου, εκλέγει από τα τριάντα αιρετά μέλη της, νέο μέλος για τη συμπλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου.

ΑΡΘΡΟ 13: Συνέδριο

α. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο λήψεως αποφάσεων του κόμματος και διεξάγεται ανά τριετία, με δυνατότητα παράτασης επί πλέον ενός έτους, μετά από απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

β. Στο Συνέδριο συμμετέχουν ως σύνεδροι:

 1. Άπαντα τα μέλη του κόμματος, Εγγεγραμμένα και Τακτικά.
 2. Παρατηρητές και φίλοι του κόμματος, κατόπιν προσκλήσεώς τους, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

γ. Το προεδρείο του Συνεδρίου και η εφορευτική επιτροπή ορίζονται από την Κεντρική Επιτροπή, κατά την πιο πρόσφατη συνεδρίασή της. Η σύνθεσή τους ποικίλει και καθορίζεται από την ΚΕ. Ο Νομικός Σύμβουλος του κόμματος εκτελεί χρέη συμβούλου του προέδρου του Συνεδρίου, ενώ η Γραμματεία του κόμματος διαθέτει από το προσωπικό της, για την υποβοήθηση του έργου του προεδρείου του Συνεδρίου και της εφορευτικής επιτροπής

δ. Διαδικασία της διεξαγωγής του Συνεδρίου:

 1. Η πρόσκληση για το Συνέδριο γίνεται με μέριμνα του προέδρου του, εντός 15 ημερών από την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ. Στην πρόκληση περιλαμβάνονται ο τόπος και χρόνος διεξαγωγής και τα θέματα της ημερησίας διατάξεως, καθώς και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών του κόμματος.
 2. Τα θέματα που εξετάζει το Συνέδριο, πρέπει υποχρεωτικώς να έχουν συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή και κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Συνεδρίου αναφέρει και την απόφαση της ΚΕ, για κάθε θέμα της ημερησίας διατάξεως. Για κάθε θέμα ακολουθεί ανοικτή συζήτηση των συνέδρων και ψηφοφορία διά ανατάσεως της χειρός, των παρισταμένων Τακτικών Μελών.
 3. Οι αποφάσεις στο Συνέδριο λαμβάνονται κατά πλειοψηφία εκ των παρισταμένων Τακτικών Μελών. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον τα Τακτικά Μέλη. Είναι όμως δυνατόν ένα Εγγεγραμμένο Μέλος, αφού καταβάλει τις ετήσιες συνδρομές του, για το χρονικό διάστημα που είναι στο κόμμα, αποκτώντας έτσι προ της ενάρξεως του Συνεδρίου την ιδιότητα του Τακτικού Μέλους, να ψηφίσει, πλην της περιπτώσεως της παρ.(στ/2) και χωρίς να έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
 4. Δικαίωμα λόγου στο Συνέδριο έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, Εγγεγραμμένα και Τακτικά. Για τον σκοπό αυτό εγγράφονται σε κατάσταση ομιλητών, την οποία καταρτίζει το προεδρείο του Συνεδρίου, το οποίο καθορίζει και τον χρόνο που θα διατεθεί σε κάθε ομιλητή. Οι προσκεκλημένοι είναι δυνατόν, κατόπιν αποφάσεως του προεδρείου του Συνεδρίου να κάνουν σύντομο χαιρετισμό.
 5. Οι αποφάσεις του Συνεδρίου συντάσσονται, με μέριμνα του προεδρείου, σε πρακτικά συνεδριάσεως και φυλάσσονται σε ειδικό φάκελο, από το Τμήμα Πρωτοκόλλου Αλληλογραφίας-Αρχείου της Γραμματείας του κόμματος.

ε. Αρχαιρεσίες Συνεδρίου

 1. Το Συνέδριο εκλέγει:
  • Τον Πρόεδρο του κόμματος, μεταξύ υποψηφίων, οι οποίοι είναι Τακτικά Μέλη τουλάχιστον για έξι μήνες και έχουν προταθεί από πενήντα (50) τουλάχιστον Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
  • Τα υπόλοιπα δεκαεπτά (17) μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, πλην του Προέδρου, μεταξύ υποψηφίων που είναι Τακτικά Μέλη τουλάχιστον για τρεις (3) μήνες και έχουν προταθεί από είκοσι (20) τουλάχιστον Τακτικά Μέλη του κόμματος ή από το Εθνικό Συμβούλιο.
  • Τα τριάντα (30) αιρετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και τα δέκα (10) αναπληρωματικά, μεταξύ υποψηφίων, οι οποίοι είναι Τακτικά Μέλη τουλάχιστον για ένα μήνα και έχουν προταθεί από τρία (3) Τακτικά Μέλη του κόμματος.
 2. Οι εκλογές γίνονται με μυστική ψηφοφορία και χρήση τριών ξεχωριστών καλπών, μία για τον Πρόεδρο, μία για το Εθνικό Συμβούλιο, και μία για τα αιρετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με διαδικασία που καθορίζει το προεδρείο του Συνεδρίου και περιέχεται στην πρόσκληση του Συνεδρίου.
 3. Υπεύθυνη για την καταμέτρηση των ψήφων και καταχώριση των αποτελεσμάτων σε πρακτικό, είναι η εφορευτική επιτροπή, που έχει ορισθεί από την ΚΕ. Το πρακτικό των αποτελεσμάτων υποβάλλεται στον Πρόεδρο του Συνεδρίου και μαζί με τα υπόλοιπα πρακτικά φυλάσσονται στο Τμήμα Πρωτοκόλλου Αλληλογραφίας-Αρχείου της Γραμματείας του κόμματος.

στ. Επί πλέον το Συνέδριο:

 1. Καθορίζει την Ιδεολογία του κόμματος κατόπιν εισήγησης του Προέδρου.
 2. Αποφασίζει για την αναστολή λειτουργίας του κόμματος, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας, με απόφαση των 4/5 συν μιας ψήφου, των συνέδρων που έχουν δικαίωμα ψήφου.

ΑΡΘΡΟ 14: Αντιπρόεδρος

α. Ο Αντιπρόεδρος διορίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο με απόφαση του Προέδρου, στην πρώτη συγκρότησή του σε σώμα, με επιλογή ενός των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

β. Ο Αντιπρόεδρος:

 1. Αντικαθιστά τον Πρόεδρο, σε περίπτωση κωλύματός του.
 2. Αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινού Προέδρου, σε περίπτωση παραιτήσεως του Προέδρου ή φυσικής αδυναμίας εκτελέσεως των καθηκόντων του, για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες, οπότε και συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, για εκλογή νέου προσωρινού προέδρου, με θητεία μέχρι το επόμενο Συνέδριο.
 3. Είναι ο συντονιστής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος.
 4. Κατά την προεκλογική περίοδο συμμετέχει στην Επιτροπή Επιλογής Υποψηφίων Βουλευτών και Προεδρεύει της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα.
 5. Εγκρίνει τις δαπάνες του κόμματος.
 6. Προτείνει το Νομικό Σύμβουλο του κόμματος.

γ. Σε περίπτωση παραιτήσεώς του ή παύσεως των καθηκόντων του από το Εθνικό Συμβούλιο ή φυσικής αδυναμίας εκτελέσεως των καθηκόντων του, διορίζεται από τον Πρόεδρο νέος Αντιπρόεδρος από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, με βάση την αρχή της παραγράφου (α).

ΑΡΘΡΟ 15: Γενικός Γραμματέας (ΓΓ)

α. Ο Γενικός Γραμματέας εκλέγεται από το Εθνικό Συμβούλιο, στην πρώτη συγκρότησή του σε σώμα, κατόπιν επιθυμίας υποψηφιότητας εκ των μελών του, ενώ προτείνει στον Πρόεδρο του κόμματος τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, ο οποίος θα τον αναπληρώνει σε όλα τα παρακάτω καθήκοντα του, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του.

β. Ο Γενικός Γραμματέας:

 1. Προΐσταται της Διεύθυνσης του κόμματος, των Πολιτικών Γραμματειών και του Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης.
 2. Συγκαλεί την Κεντρική Επιτροπή και προεδρεύει στις συνεδριάσεις της.
 3. Είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής Υποψηφίων Βουλευτών και της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα.
 4. Επιμελείται των Πρακτικών των συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και της ΚΕ.
 5. Ορίζει τον Διευθυντή της Γραμματείας του κόμματος.

γ. Σε περίπτωση παραιτήσεώς του ή παύσεως των καθηκόντων του από το Εθνικό Συμβούλιο ή φυσικής αδυναμίας εκτελέσεως των καθηκόντων του αντικαθίσταται από μέλος του Εθνικού Συμβουλίου (εξαιρουμένων του Αντιπροέδρου και του Ταμία) διά ψηφοφορίας των μελών του.

ΑΡΘΡΟ 16: Οικονομικοί Πόροι

Το κόμμα συντηρείται από:

α. Τις ετήσιες οικονομικές συνδρομές των Τακτικών Μελών του

β. Τα έσοδα από τις οικονομικές εκστρατείες του κόμματος

γ. Τα έσοδα από τη διάθεση των κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης

δ. Τις εισφορές των εν ενεργεία βουλευτών του, μελών και φίλων του κόμματος, όπως ο νόμος ορίζει

ε. Την κρατική επιχορήγηση προς τα πολιτικά κόμματα

στ. Τυχόν δωρεές

ζ. Προσόδους από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του, που τυχόν αποκτήσει.

ΑΡΘΡΟ 17: Ελεγκτική Επιτροπή Οικονομικών (ΕΛΕΠΟ)

α. Εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή, κατά την πρώτη της συνεδρίαση, μετά το Συνέδριο, από υποψηφίους εκ των τριάντα αιρετών μελών της.

β. Η θητεία της διαρκεί από την εκλογή της μέχρι την πρώτη συνεδρίαση της ΚΕ, αμέσως μετά το επόμενο Συνέδριο.

γ. Αποτελείται από τον πρόεδρο και δύο μέλη και ένα αναπληρωματικό, ανάλογα με την σειρά εκλογής τους.

δ. Έχει ως κύριο έργο την εποπτεία των οικονομικών του κόμματος, φροντίζοντας για τον έγκαιρο εντοπισμό λαθών στην οικονομική διαχείριση και προτείνει μέτρα για τη διόρθωσή τους. Δικαιούται να ελέγχει κάθε παραστατικό στοιχείο και αντίγραφο της κίνησης του λογαριασμού του κόμματος, τα οποία ο Οικονομικός Υπεύθυνος (Ταμίας) ή ο Αναπληρωτής του είναι υποχρεωμένος να θέτει στη διάθεσή της.

ε. Ενημερώνει εγγράφως το Εθνικό Συμβούλιο, για τυχόν λάθη και παραλείψεις.

στ. Συντάσσει την ετήσια έκθεση απολογισμού-ισολογισμού του κόμματος και την υποβάλλει στην ΚΕ για έγκριση.

ζ. Σε κάθε περίπτωση έκτακτης χηρεύσεως της θέσεως του Οικονομικού Υπεύθυνου (Ταμία) και του Αναπληρωτή του, συντάσσει οικονομική έκθεση, για τον παραδίδοντα Ταμία του κόμματος και την παραδίδει στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο την υποβάλλει στην ΚΕ στην επόμενη συνεδρίαση της για έγκριση.

ΑΡΘΡΟ 18: Επιτροπή Δεοντολογίας-Πειθαρχικό Συμβούλιο (ΕΔ-ΠΣ)

α. Αποτελείται από τον αντιπρόεδρο, τον γενικό γραμματέα, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα και δύο μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, που ορίζει ο Πρόεδρος του κόμματος και για θέματα νομικής φύσεως, έχει ως σύμβουλο τον Νομικό Σύμβουλο του κόμματος. Προεδρεύει αυτής η Αντιπρόεδρος.

β. Η πειθαρχική δικαιοδοσία της ΕΔ-ΠΣ εκτείνεται και ισχύει από τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος μέχρι το Εγγεγραμμένο Μέλος. Εάν η πειθαρχική υπόθεση αφορά μέλος της ΕΔ – ΠΣ, το ελεγχόμενο μέλος απέχει και ορίζεται στην θέση του από τον Πρόεδρο άλλο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

γ. Οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζονται οι αποφάσεις της ΕΔ-ΠΣ είναι:

 1. Ουδείς τιμωρείται αν προηγουμένως δεν διατυπώσει γραπτώς την άποψή του.
 2. Η αρχή της ισηγορίας, προς όλα τα μέλη του κόμματος
 3. Η αρχή της ισονομίας, χωρίς διακρίσεις προς όλα τα μέλη του κόμματος
 4. Τα κείμενα, δηλώσεις, αποφάσεις είτε ατομικές είτε συλλογικών οργάνων θα πρέπει να είναι πάντοτε σύμφωνα με τις πολιτικές θέσεις και την ιδεολογία του κόμματος.
 5. Η υποταγή του «εγώ» στο «εμείς», δηλαδή σε οποιαδήποτε διαδικασία λήψης αποφάσεων, όσοι μειοψηφούν θα πρέπει να σέβονται και να στηρίζουν την τελική απόφαση της πλειοψηφίας.
 6. Η αρχή του απορρήτου, δηλαδή η μη δημοσιοποίηση ή διαρροή προς τα έξω, των συζητήσεων των συσκέψεων και συνεδριάσεων των οργάνων του κόμματος.
 7. Η αρχή της κομματικής πειθαρχίας, δηλαδή η στήριξη των αποφάσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας, από τους βουλευτές που έχουν μειοψηφήσει κατά τις συνεδριάσεις της.

δ. Η ΕΔ-ΠΣ επιλαμβάνεται είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν εγγράφου και επωνύμου καταγγελίας οποιουδήποτε μέλους του κόμματος.

Στη δεύτερη περίπτωση αν η καταγγελία δεν καταλήξει σε επιβολή πειθαρχικής ποινής κατά του καταγγελλομένου, τότε επισύρει τον πειθαρχικό έλεγχο στον καταγγέλλοντα.

ε. Πειθαρχικά Παραπτώματα:

 1. Κάθε πράξη ή δημόσιος λόγος, προφορικός ή γραπτός, ή σχόλιο –ανάρτηση σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο, που αντιτίθεται στην ιδεολογία και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος.
 2. Κάθε πράξη ή δημόσιος λόγος, προφορικός ή γραπτός, ή σχόλιο –ανάρτηση σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο που προσβάλλει την τιμή και υπόληψη των θεσμικών οργάνων και των αιρετών στελεχών του κόμματος.
 3. Μη συμμόρφωση προς τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.
 4. Άρνηση συμμετοχής μέλους ως εκλογικού αντιπροσώπου σε εκλογικό τμήμα της εκλογικής του περιφέρειας.
 5. Λόγω ή έργω δυσμενής δημόσια κριτική κατά του Προέδρου του κόμματος και αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, ΚΕ και Συνεδρίου, πλην της περιπτώσεως που αυτή γίνεται στα πλαίσια διαλόγου κατά τις συνεδριάσεις των συλλογικών θεσμικών οργάνων.
 6. Ψευδής καταγγελία κατά μέλους του κόμματος από άλλο μέλος.

στ. Πειθαρχικές Ποινές:

 1. Έγγραφη Επίπληξη
 2. Διαγραφή από το Κόμμα

ζ. Η αναστολή της ιδιότητας του Μέλους του κόμματος, που επιβάλλεται για όσο διάστημα υπάρχει ανακριτική ή δικαστική διαδικασία εις βάρος του και μέχρι τελεσιδικίας, δεν αποτελεί ποινή αλλά προσωρινή κατάσταση (Άρθρο 7, παρ.(β))

η. Οι αποφάσεις της ΕΔ-ΠΣ κοινοποιούνται εγγράφως στον ελεγχόμενο και προκειμένου περί διαγραφής ή προσωρινής αναστολής της ιδιότητας του Μέλους, αποστέλλονται στο Τμήμα Μητρώου Μελών. Όλες οι αποφάσεις της ΕΔ-ΠΣ τηρούνται σε ειδικό φάκελο, ο οποίος φυλάσσεται από το Τμήμα Πρωτοκόλλου Αλληλογραφίας-Αρχείου της Γραμματείας του κόμματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ «Δ» – ΤΟΜΕΙΣ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΑΡΘΡΟ 19: Διεύθυνση του Κόμματος

Στην Διεύθυνση του Κόμματος υπάγεται η Γραμματεία του Κόμματος, το Γραφείου Τύπου και ΜΜΕ, το Τμήμα Διαδικτύου, το τμήμα υποστήριξης, το προσωπικό του κόμματος οι τομείς πολιτικής δράσης και ο υπεύθυνος ασφαλείας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του προσωπικού και εγκαταστάσεων του κόμματος, την ασφάλεια των εκλογικών κέντρων και περιπτέρων, των πολιτικών συγκεντρώσεων, συνεδρίων, περιφρούρηση πορειών, και λοιπά συναφή θέματα, πάντοτε σε συνεργασία με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Επίσης είναι υπεύθυνος για την ηλεκτρονική ασφάλεια των δικτύων του κόμματος.

Ο Γενικός Διευθυντής του Κόμματος ο Εκπρόσωπος Τύπου κι οι υπεύθυνοι για το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ορίζονται από τον Πρόεδρο, μετά από γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου.

Οι υπεύθυνοι των τομέων πολιτικής δράσης ορίζονται από τον Πρόεδρο και είναι οι ακόλουθοι:

α. Τμήμα Γυναικών

Οργανώνει τις γυναίκες-μέλη του κόμματος και διοργανώνει τις αναγκαίες δραστηριότητες για την προβολή του γυναικείου τμήματος προς την κοινωνία.

β. Τμήμα Νεολαίας

Οργανώνει τους νέους του κόμματος, από 18 μέχρι 32 ετών και διοργανώνει τις αναγκαίες δραστηριότητες για την προβολή του κόμματος στην ελληνική νεολαία και στην κοινωνία γενικότερα.

γ. Τμήμα Συνδικαλισμού

Παρακολουθεί και υποστηρίζει τα μέλη του κόμματος που έχουν αναπτύξει συνδικαλιστική δραστηριότητα, στην εργασία τους καθώς και τα στελέχη του κόμματος που δραστηριοποιούνται στα επιμελητήρια.

δ. Τμήμα Απόδημου Ελληνισμού

Δημιουργεί δεσμούς και αναπτύσσει συνεργασίες με τον Απόδημο Ελληνισμό. Είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση των μελών του κόμματος που διαμένουν μόνιμα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ψηφίζουν στη χώρα διαμονής τους.

ε. Τμήμα Ευπαθών Ομάδων

Οργανώνει και προβάλλει τις θέσεις του κόμματος για πολυτέκνους, ΑΜΕΑ, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ναρκομανείς, ρομά, Έλληνες πολίτες
Πομακικής καταγωγής κλπ

στ. Τμήμα Δραστηριοτήτων

Οργανώνει και συντονίζει τις πάσης φύσεως δραστηριότητες του κόμματος, όπως πολιτικές συγκεντρώσεις, πορείες, ομιλίες, επιστημονικά σεμινάρια και συνέδρια, προεκλογικές δραστηριότητες κλπ σε συνεργασία με τα Περιφερειακά Συμβούλια και το τμήμα υποστήριξης.

ΑΡΘΡΟ 20: Πολιτικές Γραμματείες

Οι πολιτικές γραμματείες του κόμματος είναι οι ακόλουθες:

α. Γραμματεία Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης

β. Γραμματεία Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας

γ. Γραμματεία Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.

δ. Γραμματεία Εθνικής Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς.

ε. Γραμματεία Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας

στ. Γραμματεία Αθλητισμού.

ζ. Γραμματεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

η. Γραμματεία Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων

θ. Γραμματεία Περιβάλλοντος.

ι. Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής

ια. Γραμματεία Τουρισμού

ιβ. Γραμματεία Εμπορίου

ιγ. Γραμματεία Ναυτιλίας

ιδ. Γραμματεία Ανάπτυξης, Καινοτομιών και Νέων Τεχνολογιών.

ιε. Γραμματεία Επικοινωνίας και ΜΜΕ

Με απόφαση του Προέδρου του κόμματος μπορούν να δημιουργηθούν επί μέρους τομείς των ως άνω Γραμματειών και να οριστούν υπεύθυνοι αυτών.

ΑΡΘΡΟ 21: Υπεύθυνος Οικονομικών και Αναπληρωτής αυτού.

α. Ο υπεύθυνος οικονομικών είναι και ο Ταμίας του κόμματος, ορίζεται από τον Πρόεδρο του κόμματος, όπως και ο αναπληρωτής του, για την περίπτωση κωλύματος του.

β. Ο Υπεύθυνος Οικονομικών του κόμματος:

 1. Έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα εγγράφου δεσμεύσεως του κόμματος, για πάσης φύσεως οικονομικές υποχρεώσεις έναντι τρίτων, κατόπιν συγκεκριμένης αποφάσεως του Εθνικού Συμβουλίου.
 2. Είναι ο μόνος αρμόδιος να υπογράφει οικονομικές συμβάσεις, μισθωτήρια συμβόλαια και πάσης φύσεως οικονομικές συμφωνίες, να εξοφλεί λογαριασμούς και προμήθειες, να διαχειρίζεται τα κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης, να διαχειρίζεται τον τραπεζικό λογαριασμό του κόμματος, και γενικά να επιλαμβάνεται οποιουδήποτε οικονομικού ή ταμειακού ζητήματος. Σε περιπτώσεις δαπανών του κόμματος πρέπει να λαμβάνει και την έγκριση του Προέδρου. Ο δε Πρόεδρος του κόμματος εκπροσώπησε το κόμμα για την σύναψη της μίσθωσης των γραφείων, κάθε δε άλλη περαιτέρω συμφωνία, ως ανωτέρω, είναι πλέον αρμοδιότητα του Υπεύθυνου Οικονομικών και σε περίπτωση κωλύματος του, του Αναπληρωτή του.
 3. Οφείλει να δίδει στην Ελεγκτική Επιτροπή, όταν του ζητηθεί, κάθε απόδειξη και παραστατικό στοιχείο, που έχει σχέση με την οικονομική δραστηριότητα του κόμματος.
 4. Συντάσσει τον ετήσιο προϋπολογισμό του κόμματος και τον παρουσιάζει για έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο και εν συνεχεία στην ΚΕ.
 5. Επιλέγει τον Λογιστή του Κόμματος
 6. Προτείνει το ύψος των αμοιβών των στελεχών και των υπαλλήλων του κόμματος, που εγκρίνονται από το Εθνικό Συμβούλιο.
 7. Είναι μέλος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα.

ε. Απόντα ή κωλυόμενο τον αναπληροί ο Αναπληρωτής του.

στ. Σε περίπτωση παραιτήσεώς του ή παύσεως των καθηκόντων του από το Εθνικό Συμβούλιο ή φυσικής αδυναμίας εκτελέσεως των καθηκόντων του, αντικαθίσταται από άλλο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με απόφαση του Προέδρου του κόμματος.

ΑΡΘΡΟ 22: Τομέας Περιφερειακής Οργάνωσης (ΤΟΠΟΡ)

Ο Τομέας Περιφερειακής Οργάνωσης διοικείται από τον Τομεάρχη Περιφερειακής οργάνωσης ο οποίος έχει ως άμεσο βοηθό του τον Γραμματέα του Τομέα και περιλαμβάνει:

α. Τα Περιφερειακά Συμβούλια (ΠΣ): Ένα σε κάθε Εκλογική Περιφέρεια

β. Τις Τοπικές Οργανώσεις (ΤΟ): σε επίπεδο Δήμου.

ΑΡΘΡΟ 23: Τομεάρχης Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης

α. Τομεάρχης του Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης αναλαμβάνει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, κατόπιν διορισμού του από τον Πρόεδρο κατά την πρώτη συγκρότησή του σε σώμα.

β. Ο Τομεάρχης του Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης:

 1. Είναι ο επικεφαλής του Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης και συντονίζει τους υποτομείς του τομέα του
 2. Είναι άμεσος βοηθός του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, σε θέματα αρμοδιότητος του.
 3. Είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής Υποψηφίων Βουλευτών και Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα
 4. Προ της συνεδρίασης της ΚΕ δύναται να συγκαλεί σε σύσκεψη τους Προέδρους των Περιφερειακών Συμβουλίων για θέματα των εκλογικών περιφερειών.

γ. Σε περίπτωση παραιτήσεώς του ή παύσεως των καθηκόντων του από το Εθνικό Συμβούλιο ή φυσικής αδυναμίας εκτελέσεως των καθηκόντων του, αντικαθίσταται από άλλο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, κατόπιν απόφασης του Προέδρου.

ΑΡΘΡΟ 24: Τοπικές Οργανώσεις (ΤΟ)

α. Ιδρύονται σε κάθε Δήμο, όπου τα διαμένοντα στον Δήμο Εγγεγραμμένα Μέλη και Τακτικά Μέλη του κόμματος είναι πάνω από είκοσι (20).

β. Όταν συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός των είκοσι Μελών (Εγγεγραμμένων και Τακτικών), το αρχαιότερο Τακτικό Μέλος συγκαλεί τα Μέλη του Κόμματος σε συνεδρίαση, όπου διά μυστικής ψηφοφορίας και με βάση την αρχή της πλειοψηφίας, εκλέγεται τριμελής διοικούσα επιτροπή με πρόεδρο, γραμματέα και ταμία, ανάλογα με τη σειρά εκλογής τους, με θητεία μέχρι το επόμενο Συνέδριο του κόμματος. Σε περίπτωση που από τη συμπλήρωση των 20 μελών μέχρι τη διενέργεια του επόμενου Συνεδρίου μεσολαβεί διάστημα μικρότερο των τριών (3) μηνών τότε οι εκλογές για την ανάδειξη διοικούσας επιτροπής της ΤΟ, αναβάλλονται για μετά το Συνέδριο. Σε αυτή την περίπτωση εντός μηνός από την ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι τοπικές εκλογές για ανάδειξη της διοικούσας επιτροπής της ΤΟ. Οι επόμενες τοπικές εκλογές, για ανάδειξη των διοικουσών επιτροπών των ΤΟ, διεξάγονται ένα μήνα μετά την διεξαγωγή του Συνεδρίου του κόμματος, σε ημερομηνία που καθορίζει το Συνέδριο.

γ. Η διοικούσα επιτροπή αποτελεί μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος, που διαμένουν στον Δήμο, την Τοπική Οργάνωση.

δ. Η διοικούσα επιτροπή της ΤΟ αναλαμβάνει τα καθήκοντά της μετά την επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών από το Εθνικό Συμβούλιο.

ε. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι για την διοικούσα επιτροπή έχουν μόνον τα Τακτικά Μέλη που διαμένουν στην περιοχή του Δήμου και ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στην εκλογική περιφέρεια που υπάγεται ο Δήμος τους, ενώ δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλα τα μέλη, ανεξαρτήτως αν είναι Τακτικά ή Εγγεγραμμένα, που διαμένουν μόνιμα στον Δήμο, ανεξαρτήτως που ψηφίζουν.

στ. Ο πρώτος σε ψήφους είναι ο πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, ενώ ο δεύτερος εκτελεί χρέη γραμματέα και ο τρίτος χρέη ταμία. Επίσης εκλέγεται και ένας αναπληρωματικός (ο τέταρτος κατά σειρά ψήφων). Σε περίπτωση χηρεύσεως οποιασδήποτε θέσεως, τότε το αναπληρωματικό μέλος αναλαμβάνει ταμίας και οι δύο εναπομείναντες της διοικούσας επιτροπής ανακατανέμουν τα καθήκοντα του πρόεδρου και γραμματέα, αναλόγως της σειράς εκλογής τους.

ζ. Ο πρόεδρος της ΤΟ είναι υπεύθυνος για την καλή οργάνωση και λειτουργία της ΤΟ και ειδικότερα:

 1. Συνεργάζεται με το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου υπάγεται και λαμβάνει εντολές και οδηγίες από αυτό, τον Τομεάρχη του Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης και τον ΓΓ.
 2. Συνδράμει στον προεκλογικό αγώνα του κόμματος, στην περιοχή ευθύνης του Δήμου του, με προώθηση της ιδεολογίας του κόμματος στην τοπική κοινωνία και τοπικά ΜΜΕ, διανομή έντυπου υλικού, ψηφοδελτίων και υποστηρίζει το κόμμα με κάθε πρόσφορο μέσον.
 3. Ορίζει τους εκλογικούς αντιπροσώπους στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα του Δήμου του.
 4. Επιμελείται της συγκέντρωσης των μελών της ΤΟ, οσάκις απαιτείται και φροντίζει για την καλή οργάνωση των πολιτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του κόμματος, στην περιοχή του Δήμου του.
 5. Δεν δεσμεύει το κόμμα με την υπογραφή του έναντι τρίτων.
 6. Αντικαθίσταται από τον γραμματέα της ΤΟ.
 7. Συγκαλεί την διοικούσα επιτροπή της ΤΟ όποτε το κρίνει απαραίτητο.
 8. Συνοδεύει τα στελέχη του κόμματος κατά τις επισκέψεις τους στην περιοχή ευθύνης της ΤΟ (οικείο Δήμο).

η. Ο γραμματέας της ΤΟ:

 1. Τηρεί μητρώο μελών και ετεροδημοτών και ενημερώνει αμέσως τον γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου υπάγεται, για κάθε νέα εγγραφή ή διαγραφή μέλους.
 2. Υποβοηθά τον πρόεδρο της ΤΟ στο έργο του.
 3. Αποστέλλει τα πρακτικά των τοπικών εκλογών, στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου υπάγεται.
 4. Αντικαθιστά τον πρόεδρο σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος. Σε περίπτωση παραιτήσεως του προέδρου ή φυσικής αδυναμίας εκτελέσεως ή παύσεως εκ των καθηκόντων του, λαμβάνει την θέση του προέδρου της ΤΟ.

θ. Ο ταμίας της ΤΟ:

 1. Εισπράττει τις ετήσιες συνδρομές των Τακτικών Μελών και τυχόν έκτακτες εισφορές από οποιαδήποτε πηγή και τις καταθέτει στον λογαριασμό του κόμματος, ενημερώνοντας σχετικά τον Ταμία του Κόμματος.
 2. Χρεώνεται και διαχειρίζεται τα μπλοκ κουπονιών ενίσχυσης του κόμματος και αποδίδει λογαριασμό στον ταμία του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου.
 3. Απαγορεύεται να υπογράφει οικονομικές συμβάσεις, μισθωτήρια συμβόλαια και πάσης φύσεως οικονομικές συμφωνίες.
 4. Δεν προβαίνει σε οικονομικές δαπάνες, χωρίς την έγκριση του Ταμία του κόμματος.

ΑΡΘΡΟ 25: Περιφερειακά Συμβούλια (ΠΣ)

α. Συγκροτούνται σε κάθε εκλογική περιφέρεια, στην οποία διαμένουν Εγγεγραμμένα Μέλη και Τακτικά Μέλη του Κόμματος σε αριθμό πάνω από πενήντα (50). Σε αντίθετη περίπτωση στην εκλογική περιφέρεια ορίζεται, από το Εθνικό Συμβούλιο, ένα Τακτικό Μέλος ως Περιφερειακός Συντονιστής, κατόπιν εισήγησης του ΓΓ, ο οποίος επιφορτίζεται με τα καθήκοντα που ακολουθούν, μέχρι τη συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

β. Όταν συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός των 50 Μελών (Εγγεγραμμένων και Τακτικών), το αρχαιότερο Τακτικό Μέλος συγκαλεί τα Μέλη του Κόμματος σε συνεδρίαση, δεκαπέντε ημέρες πριν την επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ του Κόμματος, όπου διά μυστικής ψηφοφορίας και με βάση την αρχή της πλειοψηφίας, εκλέγεται τριμελές Περιφερειακό Συμβούλιο με πρόεδρο, γραμματέα και ταμία, ανάλογα με τη σειρά εκλογής τους. Επίσης εκλέγεται και ένας αναπληρωματικός (ο τέταρτος κατά σειρά ψήφων).

γ. Το Περιφερειακό Συμβούλιο αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, μετά την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από την ΚΕ. Το ΠΣ έχει θητεία από την επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών του από την ΚΕ, μέχρι το επόμενο Συνέδριο του κόμματος. Σε περίπτωση που από την διεξαγωγή των εκλογών μέχρι τη διενέργεια του επόμενου Συνεδρίου μεσολαβεί διάστημα μικρότερο των έξι (6) μηνών τότε η θητεία του ΠΣ παρατείνεται μέχρι το μεθεπόμενο Συνέδριο. Κανονικά οι επόμενες εκλογές για ανάδειξη ΠΣ, διεξάγονται εντός μηνός από την διεξαγωγή του Συνεδρίου του κόμματος, σε ημερομηνία που καθορίζει το Συνέδριο.

δ. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι για τα Περιφερειακά Συμβούλια έχουν μόνον τα Τακτικά Μέλη που διαμένουν στην οικεία εκλογική περιφέρεια και ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε αυτήν, ενώ δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλα τα μέλη, ανεξαρτήτως αν είναι Τακτικά ή Εγγεγραμμένα, που διαμένουν μόνιμα στην εκλογική περιφέρεια, ανεξαρτήτως που ψηφίζουν.

ε. Ο πρώτος σε ψήφους ανακηρύσσεται πρόεδρος του ΠΣ, ενώ ο δεύτερος εκτελεί χρέη γραμματέα και ο τρίτος χρέη ταμία. Σε περίπτωση χηρεύσεως οποιασδήποτε θέσεως, τότε το αναπληρωματικό μέλος αναλαμβάνει ταμίας και οι δύο εναπομείναντες του Περιφερειακού Συμβουλίου ανακατανέμουν τα καθήκοντα του πρόεδρου και γραμματέα, αναλόγως της σειράς εκλογής τους.

στ. Με μέριμνα των Περιφερειακών Συμβουλίων και υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, κατά την προεκλογική περίοδο:

 1. Προτείνονται συγκεντρώσεις, ομιλίες και εμφανίσεις του Προέδρου και των υποψηφίων βουλευτών της εκλογικής τους περιφέρειας και των υποψηφίων βουλευτών επικρατείας και ευρωβουλευτών στα τοπικά ΜΜΕ.
 2. Υποβάλλεται πρόγραμμα επισκέψεων του Προέδρου και των υποψηφίων βουλευτών επικρατείας, στις τοπικές αρχές και φορείς της οικείας εκλογικής περιφέρειας.
 3. Προτείνονται θέσεις δημιουργίας εκλογικών κέντρων του κόμματος καθώς και εκλογικών περιπτέρων, σε συνεργασία με τους μεγάλους δήμους της εκλογικής τους περιφέρειας.

ζ. Ο Πρόεδρος του ΠΣ είναι υπεύθυνος για την καλή οργάνωση του κόμματος στην εκλογική του περιφέρεια, συντονίζοντας την δράση των ΤΟ και ειδικότερα:

 1. Ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Γενικού Γραμματέα και του Τομεάρχη του Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης.
 2. Συνδράμει στον προεκλογικό αγώνα του κόμματος, με προώθηση της ιδεολογίας του κόμματος στην εκλογική του περιφέρεια και στα τοπικά ΜΜΕ, διανομή έντυπου υλικού, ψηφοδελτίων και υποστηρίζει το κόμμα με κάθε πρόσφορο μέσον.
 3. Συντονίζει τον ορισμό των εκλογικών αντιπροσώπων στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα της εκλογικής του περιφέρειας, σε συνεργασία με τις ΤΟ.
 4. Φροντίζει για την καλή οργάνωση των πολιτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του κόμματος, στην εκλογική του περιφέρεια.
 5. Δεν δεσμεύει το κόμμα με την υπογραφή του έναντι τρίτων.
 6. Αντικαθίσταται από τον γραμματέα του ΠΣ.
 7. Συγκαλεί το ΠΣ τουλάχιστον δυο φορές το μήνα.

η. Ο γραμματέας του ΠΣ:

 1. Τηρεί μητρώο μελών και ετεροδημοτών της εκλογικής του
  περιφέρειας και ενημερώνει την 1η και 3η Δευτέρα εκάστου μηνός το Τμήμα Μητρώου Μελών της Γραμματείας του κόμματος, για τις νέες εγγραφές και διαγραφές μελών της εκλογικής του περιφέρειας, που έχει συλλέξει από του Γραμματείς των Τοπικών Οργανώσεων, συντάσσοντας και αποστέλλοντας καταστάσεις μεταβολών μελών.
 2. Υποβοηθά τον πρόεδρο του ΠΣ στο έργο του.
 3. Συγκεντρώνει τα πρακτικά των αποτελεσμάτων των εκλογών των ΤΟ της εκλογικής του περιφέρειας και τα αποστέλλει μαζί με τα αποτελέσματα για ανάδειξη του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, στο Τμήμα Πρωτοκόλλου Αλληλογραφίας-Αρχείου της Γραμματείας του κόμματος.
 4. Αντικαθιστά τον πρόεδρο σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος. Σε περίπτωση παραιτήσεως του προέδρου ή φυσικής αδυναμίας εκτελέσεως ή παύσεως εκ των καθηκόντων του, λαμβάνει την θέση του προέδρου του ΠΣ.

θ. Ο ταμίας του ΠΣ:

 1. Χρεώνεται και διαχειρίζεται τα μπλοκ κουπονιών ενίσχυσης του κόμματος και αποδίδει λογαριασμό στον Ταμία του κόμματος.
 2. Απαγορεύεται να υπογράφει οικονομικές συμβάσεις, μισθωτήρια συμβόλαια και πάσης φύσεως οικονομικές συμφωνίες.
 3. Δεν προβαίνει σε οικονομικές δαπάνες, χωρίς την έγκριση του Ταμία του κόμματος.

ΑΡΘΡΟ 26: Αμφισβήτηση Μελών Διοικουσών Επιτροπών ΤΟ και ΠΣ

α. Δύναται να αμφισβητηθεί οποιοσδήποτε πρόεδρος, γραμματέας ή μέλος διοικούσας επιτροπής Τοπικής Οργάνωσης ή Περιφερειακού Συμβουλίου, με πρόταση μομφής που υποβάλλεται εγγράφως και υπογράφεται από τουλάχιστον 30 Τακτικά Μέλη της ΤΟ ή 50 Τακτικά Μέλη της εκλογικής περιφέρειας του ΠΣ αντιστοίχως.

β. Σε αυτή την περίπτωση η πρόταση μομφής, πλήρως αιτιολογημένη, υποβάλλεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας-Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο αφού λάβει υπ’ όψιν και την κατάθεση του αμφισβητουμένου, εισάγει το θέμα με την δική της εισήγηση, στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία λαμβάνει την τελική απόφαση επί του θέματος.

γ. Σε περίπτωση που η ΚΕ αποφασίσει για τον καταγγελόμενο την παύση εκ των καθηκόντων του, αυτός αντικαθίσταται, αν πρόκειται για πρόεδρο διοικούσας επιτροπής ΤΟ ή ΠΣ από τον γραμματέα. Προκειμένου περί γραμματέα, αντικαθίσταται από τον ταμία και χρέη ταμία αναλαμβάνει το αναπληρωματικό μέλος (Άρθρο 25, παρ. (στ) και άρθρο 26, παρ. (ε))

ΑΡΘΡΟ 27: Γραμματεία του Κόμματος

α. Της Γραμματείας προΐσταται ο Διευθυντής Γραμματείας, που ορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος και στον οποίο υπάγεται.

Η Γραμματεία περιλαμβάνει:

β. Τμήμα Πρωτοκόλλου Αλληλογραφίας – Αρχείου

 1. Το Πρωτόκολλο Αλληλογραφίας διαχειρίζεται όλα τα εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα του κόμματος είτε είναι σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή, πλην των Δελτίων Τύπου, για τα οποία είναι αρμόδιο το Γραφείο Τύπου.
 2. Είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση και διαχείριση του ηλεκτρονικού γραμματοκιβωτίου του κόμματος.
 3. Τηρεί σε αρχείο όλα τα θεσμικά κείμενα του κόμματος και τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Επιτροπής, του Συνεδρίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς και τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Επιτροπής Οικονομικών και τις αποφάσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας-Πειθαρχικού Συμβουλίου.
 4. Τηρεί όλα τα αποτελέσματα των εκλογών που διενεργεί το κόμμα.
 5. Συντάσσει και διανέμει την πρόσκληση για την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.
 6. Διαθέτει προσωπικό και μέσα στο προεδρείο του Συνεδρίου, για την υποβοήθηση του έργου του και για γραμματειακή υποστήριξη.

γ. Τμήμα Μητρώου Μελών

 1. Είναι αρμόδιο για την τήρηση του Μητρώου Μελών.
 2. Ενημερώνει τα Περιφερειακά Συμβούλια (ΠΣ) και τις αντίστοιχες Τοπικές Οργανώσεις (ΤΟ), για εγγραφές μελών, που έχουν γίνει απ’ ευθείας διά του ιστοτόπου του Κόμματος και για διαγραφές που έχουν γίνει με απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας-Πειθαρχικού Συμβουλίου.
 3. Την 1η και 3η Δευτέρα εκάστου μηνός, λαμβάνει τις καταστάσεις μεταβολών των μελών από τα Περιφερειακά Συμβούλια.
 4. Διαχειρίζεται συγκεντρωτικά τα μέλη του κόμματος, που είναι ετεροδημότες, σε συνεργασία με τα Περιφερειακά Συμβούλια.

ΑΡΘΡΟ 28: Γραφείο Προέδρου

α. Το Γραφείο Προέδρου έχει ως αποστολή την υποβοήθηση του Προέδρου του κόμματος, σε όλες τις δραστηριότητές του.

β. Διευθύνεται από τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος, ο οποίος ορίζεται από τον Πρόεδρο του κόμματος

γ. Το Γραφείο Προέδρου

 1. Προγραμματίζει και παρακολουθεί τις δραστηριότητες του Προέδρου και ενημερώνει τον Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα.
 2. Συντάσσει την πρόσκληση προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, για τις συνεδριάσεις του, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 11, παρ. (στ)
 3. Συνεργάζεται με τα κομματικά όργανα κι οργανώσεις για τον έγκαιρο προγραμματισμό και προετοιμασία των κομματικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, στις οποίες συμμετέχει ο Πρόεδρος.
 4. Ρυθμίζει τις συναντήσεις και επαφές του Προέδρου. Ειδικά για τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του Προέδρου συνεργάζεται με το Γραφείο Τύπου.

ΑΡΘΡΟ 29: Λοιπά Όργανα

α. Νομικός Σύμβουλος.

 1. Ο Νομικός Σύμβουλος του κόμματος διορίζεται από τον Πρόεδρο του κόμματος.
 2. Παρέχει νομική υποστήριξη σε πάσης φύσεως θέματα, που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του κόμματος και προετοιμάζει τις νομικές διαδικασίες και έγγραφα για τη συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές.
 3. Παρίσταται στο Συνέδριο του κόμματος ως σύμβουλος του προέδρου του Συνεδρίου, για τα νομικά ζητήματα της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών.
 4. Είναι ο σύμβουλος της Επιτροπής Δεοντολογίας-Πειθαρχικού Συμβουλίου, σε θέματα νομικής φύσεως.

β. Κατόπιν εισήγησης του Προέδρου, του Αντιπροέδρου ή του Γενικού Γραμματέα και έγκρισης του Εθνικού Συμβουλίου, είναι δυνατόν να συγκροτούνται και να λειτουργούν και άλλα όργανα, που δεν προβλέπονται στο παρόν Καταστατικό, με σκοπό την υποβοήθηση του έργου του κόμματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ «Ε» – ΕΚΛΟΓΕΣ

ΑΡΘΡΟ 30: Εθνικές Εκλογές και Εκλογές Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

α. Κατά την προεκλογική περίοδο όλα τα όργανα και μέλη του κόμματος εργάζονται με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουν για την επιτυχή και την όσο το δυνατόν ισχυρότερη εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή των Ελλήνων και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

β. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού τα Περιφερειακά Συμβούλια και οι υπαγόμενες σε αυτά Τοπικές Οργανώσεις, πρέπει να προγραμματίζουν εγκαίρως την προβολή των πολιτικών θέσεων και πολιτικού προγράμματος του κόμματος, στα τοπικά ΜΜΕ και στην τοπική κοινωνία.

γ. Οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος|:

 1. Επιδιώκουν με κάθε πρόσφορο μέσο να προβάλλουν το κόμμα και την υποψηφιότητά τους, χωρίς να δίνουν την εικόνα ότι ανταγωνίζονται τους συνυποψηφίους τους στην ίδια εκλογική περιφέρεια, αλλά να προάγουν την εικόνα του ομαδικού πολιτικού αγώνα.
 2. Συνοδεύουν τον Πρόεδρο του κόμματος κατά τις επισκέψεις, εμφανίσεις του στην εκλογική τους περιφέρεια
 3. Υποβάλλουν στο Περιφερεικό Συμβούλιο της εκλογικής τους περιφέρειας, σχετική αίτηση επιθυμίας να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Οι αιτήσεις με τις εισηγήσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων, προωθούνται στην Επιτροπή Επιλογής Υποψηφίων Βουλευτών (ΕΕΥΒ).

ΑΡΘΡΟ 31: Αυτοδιοικητικές Εκλογές

α. Η πολιτική θέση του κόμματος είναι ότι η στήριξη που παρέχουν τα κόμματα σε υποψηφίους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, δημιουργεί ενίοτε πελατειακές σχέσεις μεταξύ δημοτών και υποψηφίων και ως εκ τούτου το κόμμα πιστεύει ότι οι δημότες θα πρέπει να εκλέγουν τους έντιμους, ικανούς και εργατικούς συμπολίτες τους, ανεξαρτήτως κομματικών καταβολών. Υπό το πνεύμα αυτό, επαφίεται στις διοικούσες επιτροπές των Τοπικών Οργανώσεων να προτείνουν τους υποψηφίους που θα στηρίξει το κόμμα. Εξαίρεση αποτελούν οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, όπου οι υποψήφιοι δήμαρχοι επιλέγονται από τον Πρόεδρο του κόμματος.

β. Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες αποφασίζονται από τον Πρόεδρο, κατόπιν γνωμοδότησης του Εθνικού Συμβουλίου, μετά από διαβούλευση με τα Περιφερειακά Συμβούλια

ΑΡΘΡΟ 32: Επιτροπή Επιλογής Υποψηφίων Βουλευτών (ΕΕΥΒ)

α. Συγκροτείται εγκαίρως πριν τις εκλογές και αποτελείται από τον Αντιπρόεδρο του κόμματος που προεδρεύει, τον ΓΓ και τον τομεάρχη του Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης και εισηγείται στον Πρόεδρο για τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος.

β. Η τελική επιλογή των υποψηφίων βουλευτών και ευρωβουλευτών γίνεται από τον Πρόεδρο του κόμματος, λαμβανομένων υπ’ όψιν των προτάσεων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, των Περιφερειακών Συμβουλίων του κόμματος και της ΕΕΥΒ.

ΑΡΘΡΟ 33: Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα (ΕΕΚΑ)

α. Συγκροτείται εγκαίρως πριν τις εκλογές και αποτελείται από τον Αντιπρόεδρο του κόμματος που προεδρεύει, τον ΓΓ και τον τομεάρχη του Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης.

β. Αποφασίζει για τον τόπο και χρόνο δημιουργίας εκλογικών κέντρων και περιπτέρων, κατόπιν προτάσεων που υποβάλλουν τα Περιφερειακά Συμβούλια.

γ. Εγκρίνει τις συγκεντρώσεις, ομιλίες, εμφανίσεις και επισκέψεις του Προέδρου και των υποψηφίων βουλευτών επικρατείας και ευρωβουλευτών στις εκλογικές περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας, κατόπιν προτάσεων και προγραμματισμού από τα Περιφερειακά Συμβούλια.

δ. Αναθέτει στο τμήμα υποστήριξης του κόμματος την εκτύπωση και έγκαιρη προώθηση των ψηφοδελτίων του κόμματος, στις κατά τόπους αρμόδιες αρχές και στα Περιφερειακά Συμβούλια.

ΑΡΘΡΟ 34: Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ)

α. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ανήκουν όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος.

β. Της κοινοβουλευτικής ομάδας ηγείται ο Πρόεδρος του κόμματος.

γ. Συνεδριάζει μία φορά τον μήνα και τις συνεδριάσεις της δύνανται να παρακολουθούν και τα τακτικά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος.

δ. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο Πρόεδρος ορίζει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος και τον γραμματέα της ΚΟ, ο οποίος τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεών της.

ε. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της ΚΟ φυλάσσονται από την Γραμματεία του κόμματος σε ειδικό φάκελο.

στ. Η ΚΟ είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και προώθηση του κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος, οπότε οποιαδήποτε ενέργεια βουλευτών του κόμματος, που έχει σχέση με κοινοβουλευτικό έργο, θα πρέπει άμεσα να κοινοποιείται στο Γραφείο Τύπου ώστε να τυγχάνει της μέγιστης προβολής στα ΜΜΕ και διαδίκτυο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΣΤ» ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 35: Ερμηνεία

α. Όπου στο παρόν Καταστατικό αναφέρεται η λέξη «εγγράφως» ή «γραπτώς», προκειμένου περί υποβολής αιτήσεων, καταστάσεων, αναφορών, εκθέσεων, πρακτικών, τότε νοείται ως έγκυρη και η υποβολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τηλεομοιοτυπία.

β. Σε περιπτώσεις άρθρων του Καταστατικού, που επιδέχονται περισσότερες της μιας διαφορετικές ερμηνείες, λαμβάνεται ως σωστή η ερμηνεία που δίδει το Εθνικό Συμβούλιο.

ΑΡΘΡΟ 36: Εφαρμογή

α. Το παρόν Καταστατικό εφαρμόζεται από όλα τα μέλη του κόμματος, Εγγεγραμμένα και Τακτικά, τα οποία με την αίτηση εγγραφής τους, αποδέχονται τη συμμόρφωσή τους προς τις διατάξεις του Καταστατικού και την πιστή εφαρμογή των επιβαλλομένων, από τα άρθρα του, υποχρεώσεων.

β. Για περιπτώσεις που δεν έχουν προβλεφθεί από το παρόν Καταστατικό, αποφασίζει ο Πρόεδρος.

ΑΡΘΡΟ 37: Τροποποιήσεις

Οποιαδήποτε τροποποίηση του παρόντος μπορεί να γίνει κατόπιν εισήγησης του Εθνικού Συμβουλίου προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να εγκρίνει τροποποιήσεις του Καταστατικού.

ΑΡΘΡΟ 38: Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή

Μέχρι την οργάνωση του πρώτου συνεδρίου του κόμματος, σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί με εισήγηση του Προέδρου από το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο, που ήδη διορίστηκε από τον Πρόεδρο του κόμματος (Παράρτημα Β) και λειτουργεί ως Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος, το κόμμα διοικείται από τον Πρόεδρο και το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο με τις ως άνω καταστατικές αρμοδιότητες.

Αθήνα, 13η Ιουνίου 2016
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΓΑΡΟΥΦΑΗΛ (ΦΑΗΛΟΣ) Μ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

«Β» Σύνθεση του Πρώτου Εθνικού Συμβουλίου