ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Βασίλειος Παπαδόπουλος
Γεννήθηκα στην Κρύα Βρύση του Νομού Πέλλας στις 1/6/1956.
Είμαι κάτοικος Κρύας Βρύσης. Τελείωσα την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης 1973 – 1975, μαγειρικό τμήμα.
Είμαι παντρεμένος με τρία (3) παιδιά. Τα καλοκαίρια 1974 – 1975 έκανα την πρακτική μου εργασία σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα.
Από το 1976 έως και το 2017 εργάστηκα σε διάφορα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία για 28 μήνες στο πεζικό. Από 21 Σεπτεμβρίου 1976 έως 21 Ιανουαρίου 1979.
Σήμερα είμαι συνταξιούχος.
Από τις πρώτες ημέρες ίδρυσης της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ είμαι ενεργό μέλος της, εκλεγμένο μέλος της κεντρικής επιτροπής, υπεύθυνος επικοινωνίας νέων μελών, διευθυντής τομέα απόδημου Ελληνισμού και ιδρυτής της νομαρχιακής νομού Πέλλας.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Γεώργιος Αναγνωστάκης
- Επαγγελματικές Δραστηριότητες: Τουριστικός Πράκτορας
- Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος με 2 παιδιά
- Λοιπές Δραστηριότητες-Τίτλοι: Πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων επι 20 χρόνια
- Διαμονή στο Μόναχο Γερμανίας επι 5 χρόνια σε τουριστικά λεωφορεία
- Ιδιοκτήτης 8 τουριστικών λεωφορείων στην Αθήνα επι 50 χρόνια
- Ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γερμανικά, Αραβικά, λίγα Ισπανικά, Ιταλικά και Γιουγκοσλάβικα
- Έχω τουριστικό γραφείο στην Γλυφάδα
Πρόγραμμα ανάπτυξης ελληνικού τουρισμού
Ο ορισμός της έννοιας τουρίστας
Ο τουρισμός είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και μάλιστα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημών, κάθε μια από τις οποίες τον προσεγγίζει από την δική της σκοπιά.
Με τον όρο τουρίστας εννοούμε ένα άτομο που επισκέπτεται μία χώρα για περισσότερο από 24 ώρες για λόγους που μπορεί να είναι διακοπές, επαγγελματικοί, υγείας, αθλητικοί, σπουδές, θρησκευτικοί, επίσκεψη σε συγγενείς – φίλους. Αντίθετα, επισκέπτης χαρακτηρίζεται αυτός που διαμένει σε μια χώρα λιγότερο από 24 ώρες δίχως να διανυκτερεύσει, όπως οι εργαζόμενοι σε αεροπλάνα, πλοία κλπ.
Ο τουρισμός χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: τον εσωτερικό τουρισμό, που αφορά σε πολίτες που ταξιδεύουν μέσα στην χώρα τους, και τον
διεθνή που αφορά σε πολίτες μιας χώρας, οι οποίοι επισκέπτονται χώρες, των οποίων δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι.
Από τον τουρισμό, ο οποίος σήμερα είναι η μεγαλύτερη «βιομηχανία» στην Ελλάδα, πορίζονται εισόδημα χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, αλλά και το κράτος, το οποίο εισπράττει φόρους.
Ο τουρισμός μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα στην χώρα μας, διότι η ζήτηση του τουριστικού μας προϊόντος είναι δυνητικά τεράστια. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναπτυχθεί με προσοχή και με πολύ γερές βάσεις. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να καταρτισθούν προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης και να υλοποιηθούν σχέδια προβολής του τουριστικού προϊόντος, βασισμένα σε στοχευμένες και έξυπνες δημόσιες πολιτικές.
Η χώρα μας έχει 16.000 χλμ. ακτών και περίπου 6.000 νησιά μικρά και μεγάλα, και νησίδες. Κατέχει ήδη μία πολύ καλή θέση στην παγκόσμια αγορά τουρισμού, ωστόσο υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μεγαλύτερη ανάπτυξη και κέρδη που μένουν αναξιοποίητες ελλείψει οργανωμένου σχεδίου και οράματος.
Έχει ελκυστικούς καλοκαιρινούς προορισμούς με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, αλλά και ενδιαφέροντες χειμερινούς προορισμούς που δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής.
Πρέπει, λοιπόν, να ενισχυθεί η προβολή των τουριστικών υπηρεσιών τόσο στις παραδοσιακές χώρες προέλευσης (χώρες της Ε.Ε., Η.Π.Α.,
Ρωσία, Καναδάς, Αυστραλία, Αραβικές χώρες, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία), από τις οποίες μπορούμε να προσελκύσουμε πολίτες με μεγάλο
εισόδημα και έτσι να αυξήσουμε το μέσο έσοδο ανά επισκέπτη, αλλά να αυξηθεί και η ποικιλία της προέλευσης των τουριστών από νέες
περιοχές του πλανήτη.
Για να το επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να κινηθούμε σε πέντε άξονες:
1. Βελτίωση και ανάπτυξη κυρίως των δημοσίων υποδομών.
2. Αναβάθμιση προβολής του τουριστικού προϊόντος.
3. Ψηφιακή αναβάθμιση.
4. Προστασία του περιβάλλοντος και αειφορία του.
5. Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αναβάθμιση και ενίσχυση της προσφοράς διακοπών με σκάφος αναψυχής.
Ιδιωτικοποίηση των κρατικών μαρίνων με σκοπό την αναβάθμισή τους, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερα σκάφη αναψυχής.
Αναβάθμιση των λιμανιών με σκοπό την διευκόλυνση προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων, ώστε να έχουμε περισσότερες εταιρείες κρουαζιέρας, που θα έχουν αφετηρία εκκίνησης ελληνικά λιμάνια κατά την διάρκεια των δρομολογίων.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ
Δημιουργία περισσότερων σημείων και γεγονότων τουριστικού ενδιαφέροντος για την επίτευξη διακοπών τριών ή τεσσάρων ημερών για μεγάλες πόλεις κυρίως για Αθήνα & Θεσσαλονίκη.
Έτσι, είναι δυνατό να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Προβολή εορτών όπως Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Αποκριές, Πάσχα.
Προέλκυση τουριστών, ακόμα και για ψώνια στην ελληνική αγορά, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Οι δε μεγάλες πόλεις Αθήνα & Θεσσαλονίκη έχουν όλα αυτά που χρειάζονται για αυτή την μορφή τουρισμού.
Αεροπορικό δίκτυο που να συνδέει τις πόλεις Αθήνα & Θεσσαλονίκη με το εξωτερικό καθ’ όλη την διάρκεια του έτους,
Αισθητική αποκατάσταση των πόλεων, αλλά και των προαστίων τους.
Δημιουργία φιλικών, φθηνών και ταχέων υπεραστικών συγκοινωνιών που να επιτρέπουν μικρές αποδράσεις σε γειτονικά νησιά, παραθεριστικούς προορισμούς και αρχαιολογικούς χώρους.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αναβάθμιση των ιστορικών τόπων πολιτισμικής κληρονομιάς, θρησκευτικών μνημείων, μουσείων της Ελλάδας με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και εγκαταστάσεων.
Η Ελλάδα έχει 18 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, μεγάλο αριθμό μουσείων, πολυάριθμους αρχαιολογικούς χώρους, εκατοντάδες ναούς, μοναστήρια και χώρους θρησκευτικού ενδιαφέροντος, των οποίων η προβολή και η αξιοποίησή τους είναι ανεπαρκής. Θα μπορούσε να γίνει για όλους αυτούς τους χώρους ψηφιακή ηλεκτρονική απεικόνιση με τρισδιάστατες περιηγήσεις – ξεναγήσεις.
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία με την προϋπόθεση το ιατρικό προσωπικό να συνδυαστεί με επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και υποδομές, με ανταγωνιστικές τιμές και φιλόξενο περιβάλλον. Με το εξαιρετικό κλίμα, την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε χώρες της Ευρώπης και της
Μέσης Ανατολής θα μπορούσαμε να κερδίσουμε μία πολύ καλή θέση σε διάφορους τομείς του ιατρικού τουρισμού.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Καθιέρωση της Χώρας μας ως επίκεντρου του συνεδριακού τουρισμού για διεθνείς οργανισμούς και μεγάλες εταιρείες.
Δημιουργία κατάλληλων ξενοδοχειακών υποδομών για την φιλοξενία τέτοιων συνεδρίων.
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Δραστηριότητες όπως οι προπονήσεις προετοιμασίας ομάδων.
Διοργάνωση μεγάλων αθλητικών αγώνων, κατά τους οποίους έχουμε μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων για να παρακολουθήσουν από κοντά τις διάφορες αθλητικές οργανώσεις.
Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων τουριστικών προορισμών, στην προσέλκυση επισκεπτών με υψηλό εισόδημα και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Η χώρα μας μπορεί να προσφέρει πολλές δυνατότητες για αθλήματα, όπως ιππασία, γκολφ, εξερευνήσεις σπηλαίων, ορειβασίες, διάσχιση φαραγγιών, θαλάσσια σπορ.
Όλα αυτά μπορεί να γίνονται όλο τον χρόνο, αφού το κλίμα μας είναι ιδανικό για αθλήματα σε εξωτερικούς χώρους.
ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΗ ΣΤΕΓΑΣΗ
Κίνητρα έτσι ώστε συνταξιούχοι από όλη την Ε.Ε. να μπορούν να εγκατασταθούν στην χώρα μας είτε αγοράζοντας σπίτι, είτε μισθώνοντάς το για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι θα μπορούν γίνουν και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του τουρισμού και της αγοράς ακινήτων, και την περαιτέρω αύξηση των φορολογικών της εσόδων.
ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο αγροτουρισμός είναι μία μορφή τουρισμού που σκοπό έχει την επαφή του επισκέπτη με την αγροτική ζωή, την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, την παραμονή των νέων στον τόπο διαμονής τους, την προστασία του περιβάλλοντος, την διατήρηση της αρχιτεκτονικής,
ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Οι επισκέπτες διαμένουν σε φάρμα, η οποία τούς διαθέτει πολλές ανέσεις και ταυτόχρονα μπορούν να ζήσουν από κοντά την αγροτική ζωή. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε διάφορες αγροτικές εργασίες εφ’ όσον το επιθυμούν όπως ακόμα και σε δραστηριότητες όπως διάφορα αθλήματα, παρατήρηση της πανίδας και χλωρίδας, περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια, εκκλησίες, παραδοσιακούς χορούς κλπ.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Εισαγωγή ενός απλού, σταθερού και ελκυστικού φορολογικού συστήματος, που θα παραμείνει αμετάβλητο στις βασικές του ρυθμίσεις για τουλάχιστον 10 χρόνια, θα ενισχύσει τις επενδύσεις στο τουρισμό.
Προτεραιότητα στις επενδύσεις τουριστικής υποδομής, στα υψηλής ποιότητας projects.
Διαδικασία FastTrack για τις μεγάλες επενδύσεις τουριστικού ενδιαφέροντος.
Μείωση της γραφειοκρατίας για το σύνολο των επενδύσεων τουριστικού ενδιαφέροντος.
Προστασία των ακατοίκητων νησίδων από την άναρχη ανάπτυξη. Οιαδήποτε εκμετάλλευσή τους να ικανοποιεί ιδιαίτερα αισθητικά, περιβαλλοντικά και αρχιτεκτονικά κριτήρια, ώστε να προστατευθεί το φυσικό κάλλος.
Δημιουργία δημόσιων σχολών τουριστικών επαγγελμάτων μέσης εκπαίδευσης, όπου οι νέοι θα διδάσκονται την ξενοδοχειακή τέχνη.
Δημιουργία ΑΕΙ με αντικείμενο τις εξειδικευμένες σπουδές για τον τουρισμό και εξειδικευμένα διαπανεπιστημιακά προγράμματα (στρατηγική ανάπτυξης, οικονομικά, marketing, γλώσσες, θέματα που διαπερνούν και άλλες επιστήμες, όπως αρχιτεκτονική για τις τουριστικές μονάδες, διακόσμηση, πολιτισμός κλπ.), ο οποίος θα λειτουργήσει και ως τόπος προσέλκυσης ξένων φοιτητών για να διδαχθούν σε μια χώρα με τεράστια εμπειρία.
Μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις στο τουρισμό (εποχικοί υπάλληλοι κλπ.), με σκοπό την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της απασχόλησης.
Από την ανάπτυξη του τουρισμού θα επωφεληθούν άμεσα και άλλοι κλάδοι, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η βιομηχανία επίπλων κ.α. ως εξής:
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
ΑΛΙΕΙΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΥΓΕΙΑ
ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
1) Με την μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να ανθίσει και η αεροδιαστημική. Εδώ για παράδειγμα θα μπορεί να αναπτυχθεί η κατασκευή μικρών αρχικά υδροπλάνων, τα οποία είναι πολύ χρήσιμα για την συγκοινωνία μικρών νησιών.
2) Η γεωργία – κτηνοτροφία – αλιεία – ιχθυοκαλλιέργεια είναι οι κλάδοι που θα πρέπει να αναπτυχθούν, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην ζήτηση τροφίμων και ποτών.
3) Επίσης ο κατασκευαστικός κλάδος θα έχει κέρδη από την κατασκευή νέων αλλά και την συντήρηση παλαιών κτηρίων.
4) Ενέργεια: Μεγάλη είναι η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να βελτιωθούν τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού. Κατασκευές και τοποθετήσεις γεννητριών σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες θα μπορούν να τροφοδοτούν με ενέργεια σε κάποια ξαφνική βλάβη του δικτύου.
5) Πολιτισμική και δημιουργική βιομηχανία: Ανάπτυξη διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ανάπτυξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων. Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες. Ο καλλιτεχνικός κλάδος μπορεί να προσφέρει και να κερδίσει πολλά.
6) Ψηφιακή τεχνολογία – ηλεκτρονικά: Αναβάθμιση όλων των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της χώρας με ψηφιακή τεχνολογία.
7) Υγεία: Όφελος για το προσωπικό του χώρου της υγείας μέσα από τον ιατρικό τουρισμό. Αυτό μπορεί να φέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
8) Υφαντουργία: Μια ξεχασμένη για την Ελλάδα βιομηχανία. Μπορεί να ανθίσει πάλι με την παραγωγή διαφόρων προϊόντων όπως πετσέτες, σεντόνια κλπ., απαραίτητα για τον εξοπλισμό των ξενοδοχείων κλπ.
9) Μεταφορές: Αεροπορικές εταιρείες, ναυτιλιακές, οδικές, σιδηροδρομικές.
10) Βιομηχανικός εξοπλισμός: Εδώ έχουμε έναν κλάδο ο οποίος μπορεί να προσφέρει πολλά στην παραγωγή , αλλά και στην έρευνα.
11) Ναυτιλιακές κατασκευές: Κατασκευές από μεγάλα πλοία που είναι απαραίτητα για τις συγκοινωνίες αλλά και την μεταφορά των ξένων επισκεπτών μας στα νησιά μας, έως μικρότερα σκάφη απαραίτητα για μικρές αλλά και μεγάλες εκδρομές στα πελάγη μας.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού βασίζεται στο Πολιτικό μας πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας στα πλαίσια της Ε.Ε., το οποίο αποτελείται από 21 κύρια εφαρμόσιμα βήματα για την δημιουργία και επιβίωση του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος.