Απόσυρση του κράτους από τον ρόλο του επιχειρηματία

Δημόσιο αγαθό είναι αυτό που προσφέρεται από το Δημόσιο, με χρήματα του φορολογούμενου, όχι αυτό που παράγεται από κρατικές επιχειρήσεις, το οποίο πάντα κοστίζει υπερβολικά και είναι συνήθως κακής ποιότητας.

Το Κράτος πρέπει να προσφέρει τις βασικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την παιδεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και την ασφάλεια στην καθημερινή ζωή, δηλαδή την αστυνόμευση και την στρατιωτική ισχύ, με βασικό στόχο να αντικρούσει κάθε εχθρική ενέργεια.

Στην Αγορά το Κράτος έχει τον ρόλο του επιτηρητή, δηλαδή να ελέγχει ότι η Αγορά λειτουργεί σωστά χωρίς στρεβλώσεις και για αυτό δεν πρέπει κάνει τον επιχειρηματία. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ο σωστός έλεγχος είναι μία δύσκολη και δαπανηρή υπόθεση και για αυτό η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να επικεντρώνεται σε αυτό, ενώ είναι προφανές, από την σύγχρονη και όχι μόνο ιστορία, ότι οι κρατικές εταιρείες διοικούνται με πολιτικά κριτήρια κάνοντας την λειτουργία τους δαπανηρή, αναποτελεσματική και πολλές φορές συνδυασμένη με σκάνδαλα και κακοδιαχείριση.
Στην Νέα Δεξιά πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να είναι στα χέρια του ιδιωτικού τομέα με ενδελεχή όμως έλεγχο από την Δημόσια Διοίκηση.

Είναι άλλωστε γνωστό το τι έχει γίνει στο ελληνικό Κράτος τα τελευταία 40 χρόνια με την διαχείριση των ΔΕΚΟ. Η στελέχωση των περισσότερων ανωτέρων θέσεων γίνεται από αποτυχημένους πολιτευτές του κυβερνητικού κόμματος, καθώς και από ανάξιους ανθρώπους του κομματικού μηχανισμού, με συνέπεια να γίνεται το ακατόρθωτο, δηλαδή να «πτωχεύουν» κρατικά μονοπώλια, όπου οι μόνοι ευχαριστημένοι είναι τα στελέχη υψηλών θέσεων, στα οποία οι αμοιβές τους ουδεμία σχέση έχουν με την απόδοση της εταιρείας.
Ο μόνος χαμένος είναι ο πολίτης, ο οποίος από τους φόρους του συντηρεί, χωρίς να ερωτάται, τις εταιρείες ζόμπι.

Στο καινούργιο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει είναι ανταγωνιστικές και να έχουν σοβαρή και υπεύθυνη διοίκηση. Η Νέα Δεξιά πιστεύει ότι ο ρόλος του Κράτους είναι να ελέγχει και να βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον χωρίς να κάνει τον επιχειρηματία.
Οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να είναι εστιασμένες στις βασικές λειτουργίες της κοινωνίας, δηλαδή την εκπαίδευση, την δικαστική λειτουργία, τις ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και σε κοινωνικές παροχές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Προηγούμενο άρθροΠάταξη της θεσμικής ανομίας της Αριστεράς
Επόμενο άρθροΑπαλλαγή της Παιδείας από την κομματική μόλυνση και σύνδεσή της με τις ανάγκες της Αγοράς.