Ο Καμίνης δικαιώνει τις καταγγελίες της Νέας Δεξιάς

Με αφορμή το Δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσε ο Δήμος Αθηναίων στις 20 Ιουνίου 2018 για την «Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα», ο Γραμματέας Μεταναστευτικού – Δημογραφικού της Νέας Δεξιάς Γιάννης Παγώνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τις καταγγελίες της Νέας Δεξιάς αναφορικά με το Πρόγραμμα Στέγασης Αιτούντων Άσυλο ESTIA του Δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας.

Η Νέα Δεξιά είχε καταγγείλει σε συνέντευξη τύπου στις 27 Μαρτίου 2018, με στοιχεία που δεν επιδέχονται οποιασδήποτε αμφισβήτησης, τρία πράγματα. Πρώτον, ότι δεν πρόκειται για προσωρινή στέγαση για μετεγκατάσταση, αλλά για πρόγραμμα στέγασης και εγκατάστασης, αφού σύμφωνα με ανακοινώσεις διαφόρων κρατών και της ΕΕ οι μετεγκαταστάσεις έχουν παγώσει. Δεύτερον, ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει παράνομα προχωρήσει σε στέγαση αιτούντων άσυλο που δεν το δικαιούνται (ποσοστό αναγνώρισης τους ως πρόσφυγες σε ολόκληρη την ΕΕ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 75%). Τρίτον, ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει επιλέξει να επιβαρύνει συγκεκριμένες περιοχές με το εν λόγω πρόγραμμα.
Ο Δήμος Αθηναίων επιβεβαιώνει με το Δελτίο Τύπου τις δύο από τις τρεις καταγγελίες. Σύμφωνα με αυτό, “στο Πρόγραμμα ESTIA έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα περίπου 4.262 ωφελούμενοι από πολλές  χώρες του κόσμου (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Κονγκό). Από αυτούς έχουν μετεγκατασταθεί περίπου 1.850 άτομα σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες”.
Αφενός, οι δύο από τις τρεις αναφερόμενες υπηκοότητες (Αφγανιστάν και Κονγκό) δεν πληρούν το κριτήριο του 75% ποσοστού αναγνώρισης και παρανόμως έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα και αφετέρου μόνον το 43% έχει μετεγκατασταθεί. Οι υπόλοιποι δεν θα μετεγκατασταθούν ποτέ. Απομένει η παραδοχή εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων και της τρίτης καταγγελίας της Νέας Δεξιάς αναφορικά με την επιλογή συγκεκριμένων περιοχών για την υλοποίηση του προγράμματος, αν και τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας είναι αδιάσειστα».
Προηγούμενο άρθροΗ συμφωνία στις Πρέσπες
Επόμενο άρθροΕπεισόδια στη Θεσσαλονίκη