Νόμιμη άμυνα και αυτοδικία

Άστοχος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαος Τόσκας ο οποίος παραλλήλισε την επίθεση κατά του 88χρονου απόστρατου του Λιμενικού  με το «μακελάρη» στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, χαρακτηρίζοντας την ως αυτοδικία και όχι ως αυτοάμυνα. Ο κ. Γιώργος Χ. Παλάζης, δικηγόρος και Γραμματέας Δικαιοσύνης της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ όσο αναφορά την παραπάνω δήλωση με την έξαρση της εγκληματικότητας και ενόψει και του χθεσινού επεισοδίου στην Κηφισιά εξέδωσε την κάτωθι δήλωση:
«Ο υπουργός αγνοεί ότι δύο είναι τα βασικά κριτήρια που νομιμοποιούν την άμυνα – διαφορετικά έχουμε υπέρβαση των ορίων της που καθιστά την πράξη αξιόποινη – η επίθεση να είναι παρούσα και να υπάρχει αναλογία μεταξύ της πράξης του επιτιθέμενου και του αμυνόμενου.
Η αυτοδικία αντίθετα δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τον Ποινικού Κώδικα (πλην εξαιρέσεων).
Για να γίνει πιο κατανοητή η διαφορά μεταξύ άμυνας και αυτοδικίας, ας έρθουμε στην περίπτωση του 88χρόνου απόστρατου.  Σφάλει ο Υπουργός αφού σαφώς ο άνθρωπος βρισκόταν σε κατάσταση νόμιμης άμυνας καθώς προσεβλήθησαν τα έννομα αγαθά της ζωής, της ιδιοκτησίας και της οικιακής ειρήνης. Αν υποθέσουμε όμως, ότι η  υπόθεση είχε εξελιχθεί  διαφορετικά, ότι  δηλαδή η ληστεία είχε περατωθεί και μετά από λίγες μέρες, ο 88χρονος (θύμα) ανακάλυπτε τους δράστες, έπαιρνε την καραμπίνα και πυροβολούσε, παραπέμποντας σε σκηνές Φαρ Ουέστ,  τότε θα επρόκειτο περί αυτοδικίας που επισύρει ποινή.
Έτσι, η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ με την έξαρση της εγκληματικότητας και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της κ. Φαήλου Κρανιδιώτη προτείνει να ευθυγραμμιστεί ο νόμος, τροποποιώντας τόσο το άρθρο 22 του Π.Κ. όσο και το νόμο περί οπλοκατοχής, πάντοτε με αυστηρά εξατομικευμένα κριτήρια».
Προηγούμενο άρθροΟύτε μία προσαγωγή μετά την άνανδρη επίθεση
Επόμενο άρθροΔιακοπή νερού στη Θεσσαλονίκη και ευθύνες της ΕΥΑΘ