ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Π/Θ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

του Σπυρίδωνος – Γερασίμου Ρώσση
Γραμματέως Μεταναστευτικού – Δημογραφικού

Ήταν Ιούνιος του 2014, όταν στα πλαίσια υπηρεσιακού μου ταξιδιού – υπηρετούσα ως Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Αλβανία  –    στα χωριά της Β. Ηπείρου, που ήταν τακτικά εκείνη την περίοδο γιατί έτρεχε η συμφωνία με την Αλβανία για τα στρατιωτικά κοιμητήρια και την ανεύρεση των χιλιάδων πεσόντων ηρώων μας, που είχαν σκοτωθεί τον 2ο ΠΠ, στα κακοτράχαλά βουνά της, συνάντησα  την κ. Ερμιόνη Πρίγκου.

Ήθελα να διαπιστώσω εάν ήταν αληθινή η «φήμη» που κυκλοφορούσε ότι στην αυλή της είχε θαμμένους 6 Έλληνες στρατιώτες, ώστε να προστεθεί στο χάρτη των 106 καταγεγραμμένων σημείων που είχαν εντοπιστεί. Θυμάμαι ακριβώς τα λόγια της  ερχόμενη να με υποδεχθεί από το χωράφι μπροστά από το σπίτι της. Στην αρχή επιφυλακτική και λίγο φοβισμένη μου εξήγησε ότι ο πατέρας της βασανίστηκε και εγκλείστηκε στη φυλακή από τους Αλβανούς επειδή δεν αποκάλυψε το  μυστικό της ταφής των 6 πεσόντων στην αυλή του σπιτιού τους.

Στη συνέχεια ξεκίνησε την εξιστόρησή των γεγονότων με τέτοια λεπτομέρεια σαν να είχαν συμβεί την προηγούμενη ημέρα. Ένοιωθε υπερηφάνεια που είναι  Ελληνίδα, ένοιωθε υπερηφάνεια που κάθε πρωί ανάβει το καντήλι των νεκρών και τους μιλάει με τα μικρά ονόματα τους, ένοιωθε υπερηφάνεια που «πολέμησε», δίπλα στους στρατιώτες και τους πήγαινε ζεστό τσάι στα χαρακώματα, παρότι τότε ήταν παιδάκι …μιλούσε για την  Ελλάδα και το πρόσωπο της έλαμπε …μετά από αρκετές ώρες την ρώτησα τι μπορώ να κάνω για εσάς κ. Ερμιόνη … να έρθεις με τη στολή την επόμενη φορά μου απάντησε, σας το υπόσχομαι αλλά εκτός αυτού κάτι άλλο; Θα ήθελα πολύ πριν πεθάνω να πάρω ελληνικό διαβατήριο, θα ήταν το καλύτερο δώρο, αλλά όσοι έχουν περάσει από εδώ υπόσχονται και φεύγουν

Η πολυσέλιδη αναφορά μου στην στρατιωτική ιεραρχία την επομένη ημέρα βρήκε ανταπόκριση. Το αποτέλεσμα ήταν να κληθεί και να βραβευτεί η εν ζωή ηρωίδα τόσο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και  από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας 10 μήνες μετά την επίσκεψη μου.

Με είδε με στολή και από ότι έμαθα πήρε και Ελληνικό διαβατήριο

Να είσαι καλά κ. Ερμιόνη και φάρος λαμπερός στους Έλληνες.

Πόσα πολλά θα μπορούσε το ελληνικό κράτος να κάνει για αυτή την ταλαιπωρημένη Ελληνική μειονότητα που δυστυχώς συρρικνώνεται τόσο από επιπόλαιες ελληνικές πολιτικές όσο και από την ανθελληνική αλβανική κυβέρνηση.

Εύχομαι το ταξίδι του Έλληνα Π/Θ να μην έγινε μόνο στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου για συγκέντρωση ψήφων. Αξίζουν περισσότερο από μια ψήφο, αξίζουν γιατί ζουν καθημερινά την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά δεν το βάζουν κάτω.

Μπορεί ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας να τους στερεί το δικαίωμα  να βλέπουν την Ελληνική σημαία να ανεμίζει στα χωριά τους, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με αναφορές που έγιναν από τα ΜΜΕ, αλλά αυτή η σημαία είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στην ψυχή τους. Οι τουρκικές τακτικές που εφαρμόζουν οι Αλβανοί για τη συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας είναι μεν αναίμακτες αλλά με το πέρασμα των χρόνων αποτελεσματικές. Υποχρέωση της κάθε ελληνικής κυβέρνησης να την προστατεύσουν και να την διαφυλάξουν με κάθε κόστος. Η ιστορία διδάσκει και πρέπει να την μελετάμε, ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη…

Προηγούμενο άρθροΣτα πράσινα λιβάδια της Φλάνδρας.
Επόμενο άρθροΤσιμιτσή Καλλιόπη. Υποψήφια με την ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ στο Νομό Χανίων