Ο Αθλητισμός είναι ένα εξέχον διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο, που αποτελεί παράγοντα φυσικής και πνευματικής αγωγής, αλλά κυρίως εκκοινωνισμού της ψυχής, ιδίως για τους νέους. Καλλιεργεί συνειδήσεις, προάγει ανθρώπινες αξίες και ιδανικά, την ευγενή άμιλλα και τον υγιή ανταγωνισμό, συμβάλει στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων, αναπτύσσει την συνεργατικότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, ακόμα και όταν είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός.
Έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για την ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων, και την σωματική τους υγεία, αλλά συμβάλει στην ανάπτυξη του χαρακτήρα τους και την καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων τους. Είναι ένα αποτελεσματικό όπλο ενάντια στην μάστιγα των έξεων και γενικά όλων των βλαβερών εξαρτήσεων που πλήττουν την νεολαία (ναρκωτικά, ηλεκτρονική εξάρτηση από κινητό και gaming κτλ.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αθλητικός ανταγωνισμός και η σωματική δραστηριότητα ήταν τρόπος ζωής για τους Έλληνες από την αρχαιότητα και συνδεόταν με θρησκευτικές τελετές.
Ήδη από την μυκηναϊκή εποχή οι αθλητικοί αγώνες αποτελούσαν αναπόσπαστο στοιχείο των επικήδειων τελετών προς τιμή επιφανών νεκρών. Στα «Άθλα επί Πατρόκλω» της Ιλιάδας η επικήδεια τελετή του Πατρόκλου περιλαμβάνει αγωνίσματα, όπως η αρματοδρομία, η πυγμαχία, η πάλη, ο δρόμος, η οπλομαχία, η δισκοβολία, η τοξοβολία και ο ακοντισμός.
Στην Οδύσσεια περιγράφονται αγώνες «φιλοξενίας» με ψυχαγωγικό χαρακτήρα και χωρίς έπαθλα. Η μόνη ανταμοιβή για τους νικητές στην Οδύσσεια ήταν η χαρά της νίκης.
Στα ομηρικά έπη υπάρχουν επίσης αναφορές σε αγωνιστικές δραστηριότητες, που αποτελούσαν μέρος της καθημερινής ζωής και της στρατιωτικής προετοιμασίας.
Το να κερδίσεις τη νίκη, εθεωρείτο ένα σοβαρό κατόρθωμα που τιμούσε όχι μόνο τον αθλητή, αλλά και την πόλη του. Λίγο μετά την ομηρική εποχή, τα προσωπικά κατορθώματα δεν μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά χωρίς την συνεισφορά και την αναγνώριση της πόλης του αθλητή.
Η αθλητική νίκη συνδέθηκε άρρηκτα με τη νίκη της πόλης και η πόλη έγινε το μόνο συλλογικό σώμα με δικαίωμα να αποδίδει δόξα και τιμές.
Εμείς στην ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ δεν αντιμετωπίζουμε τον Αθλητισμό ως «αθλητικά», δηλαδή με την επιχειρηματική – κερδοσκοπική του διάσταση, που θα μπορούσε ίσως και να ιδωθεί και ως παρακμιακή διάσταση αυτού.
Πιστεύουμε ότι ο Αθλητισμός πρέπει να έχει ένα ευρύτερο χαρακτήρα και ένα πλάνο που να καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας και να μην περιορίζεται στην εμπορική του διάσταση.
Ο Αθλητισμός, ωστόσο, χάρη στην μείωση των πολεμικών συγκρούσεων και σε αντικατάσταση αυτών στο φαντασιακό, εκλαμβάνεται και ως μέσο εθνικής προβολής και ισχύος. Πρόκειται για μια διάσταση που δεν πρέπει να παραμελείται και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η καλλιέργεια και ανάπτυξη του αγωνιστικού αθλητισμού, ο οποίος θα πρέπει συμβάλει στην προβολή της πατρίδας μας με τις διεθνείς αθλητικές επιτυχίες και συμμετοχές, κάτι που ασφαλώς προϋποθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, επιστημονική προετοιμασία και κίνητρα για τους αθλητές, που δεν θα περιορίζονται μόνο σε οικονομικά.
Η δόξα και το χρήμα, που ο σύγχρονος Αθλητισμός μπορεί άμεσα ή έμμεσα να προσφέρει σε αρκετούς αθλητές και αθλητικές επιχειρήσεις, αποτελούν και τις εγγενείς απειλές του, οι οποίες πρέπει να προβληματίζουν τους ανθρώπους που τόν υπηρετούν, έτσι ώστε πιο ώριμοι, πιο οργανωμένοι και με ανοικτό το πνεύμα να αξιοποιήσουν τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος του Αθλητισμού.
Τα φαινόμενα όμως της βίας, του χουλιγκανισμού και του ρατσισμού, που αναπτύχθηκαν με την βοήθεια και της εμπορευματοποίησης που συνετελέσθη στον Αθλητισμό τα τελευταία χρόνια στις κερκίδες των γηπέδων, αποτελούν μάστιγα για τον υγιή αθλητισμό.
Το σάπιο σύστημα οικονομικής οργάνωσης και διοίκησης των επαγγελματικών ομάδων, χρησιμοποιεί τις οργανωμένες κερκίδες, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται με δόλο τα συμφέροντα του, κρατώντας τους αληθινούς φίλους του εκάστοτε αθλήματος μακριά από τα γήπεδα.
Η διείσδυση του αθλητισμού στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή ενός σύγχρονου κράτους είναι δεδομένη και δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί.
Η επιρροή του αθλητισμού στην οικονομική ζωή μιας πόλης ή ενός χωριού μπορεί να είναι θετική και να δημιουργήσει έσοδα, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τον αθλητικό τουρισμό να καταλαμβάνει σημαντική θέση στην αγορά του τουριστικού προϊόντος.
Σήμερα που βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης και δυσχέρειας, λογικό είναι να υπάρχουν περικοπές από τον προϋπολογισμό του αθλητισμού.
Έτσι είναι αναγκαίες άλλες πηγές πόρων για την στήριξη του, όπως οι χορηγίες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του Αθλητισμού, αποτελεί η ύπαρξη ενός πλάνου αθλητικού για τα επόμενα χρόνια.
Γνωρίζουμε ότι η διάρκεια που διακρίνει το κάθε είδος σχεδιασμού, ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και το κόστος ενός έργου.
Στοχεύοντας ως ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ στον Μαζικό Λαϊκό αθλητισμό, θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά, στους γονείς και στην τρίτη ηλικία να καταλάβουν, ότι οιαδήποτε μορφή άθλησης μπορεί να παράγει αθλητισμό, να προάγει την υγεία και του σώματος και του πνεύματος και να σώζει ζωές.
Γιατί τα πραγματικά ιδανικά του υγιούς αθλητισμού, είναι ταυτόσημα με τα ιδανικά του υγιούς πατριωτισμού.
Τελευταία τροποποίηση: 10η Ιουνίου 2021