Σημαντικό μήνυμα συμπαράστασης και στήριξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, Ελλάδας και Κύπρου παρέχει η ευρωομάδα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας (E.N.F.) μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Νέας Δεξιάς κ. Φαήλος Κρανιδιώτης και o αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Δούμας με τους Αντιπροέδρους κ.κ. Gerolf Annemans και Marcus Pretzell.

Συγκεκριμένα, η ENF με Δελτίο Τύπου στις 9 Μαρτίου, καταδικάζει έντονα τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και ζητά, αφενός την παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. της Τουρκίας και αφετέρου την παύση των προενταξιακών πληρωμών προς αυτήν.

Ακολουθεί το πλήρες Δελτίο Τύπου της ENF:

Η ENF καταδικάζει την επιθετική και προβοκατόρικη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η ευρωομάδα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας (E.N.F.) καταδικάζει την κλιμάκωση των επεισοδίων στα σύνορα που προκαλεί η Τουρκία σε αέρα και θάλασσα. Μετά από συνάντηση στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ των αντιπροέδρων κ.κ. Gerolf Annemans και Marcus Pretzell με τον πρόεδρο της Νέας Δεξιάς κ. Φαήλο Κρανιδιώτη και τον αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη Δούμα, η E.N.F. καταδικάζει την καταφανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου από την Τουρκία.

Πολλά σοβαρά περιστατικά συνέβησαν σε λιγότερο από ένα μήνα:

Στις 9 Φεβρουαρίου, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν την εξέδρα γεώτρησης ιδιοκτησίας της ιταλικής εταιρίας ενέργειας Eni, προκειμένου να μην εισέλθει στην περιοχή εξερεύνησης φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Δημοκρατίας της Κύπρου. Πολλές μεταγενέστερες προσπάθειες να φτάσουν στην συγκεκριμένη περιοχή παρεμποδίστηκαν εξίσου.

Στις 12 Φεβρουαρίου γύρω στα μεσάνυχτα, ένα τουρκικό περιπολικό σκάφος σκοπίμως εμβόλισε ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στα Ίμια.

Στις 2 Μαρτίου, δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατήθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις, φερόμενοι ότι εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος, σε μια δασώδη παραμεθόρια περιοχή κάτω από κακές καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν αμφιβολίες για το αν αυτό συνέβη πραγματικά στην τουρκική επικράτεια. Υπάρχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες ότι η τουρκική κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει τα κρατούμενα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ως διαπραγματευτικό χαρτί προκειμένου να πετύχει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Εν τω μεταξύ ο Άρειος Πάγος απεφάνθη ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί δεν θα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία. Παρόλο που αυτή η δικαστική απόφαση είναι τελική και δεν μπορεί να αντιστραφεί, η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να απαιτεί την έκδοσή τους αποδεικνύοντας ότι δεν κατανοεί θεμελιώδεις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές, όπως είναι ο διαχωρισμός των εξουσιών.

Η E.N.F. τονίζει ότι η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. πρέπει να σταματήσει άμεσα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και ταυτόχρονα πρέπει να σταματήσουν όλες οι προ-ενταξιακές πληρωμές προς την χώρα αυτή».

Γραφείο Τύπου

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>