Δελτίο Τύπου Νέα Δεξιά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ
Με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, και την εξαγγελία του για διανομή μέρους των 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες στο χώρο της δημόσιας υγείας και στην επιστροφή των επιστημόνων στη χώρα μας, την υποσχεσιολογία για προσλήψεις και την ανάταξη της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να του διαμηνύσουμε ότι τα ψέματα τέλειωσαν καθώς η ακλόνητη πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια για εξωπραγματικούς ιδεασμούς.
Στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το σύστημα, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους με την προσδοκία ότι κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θα πληρωθούν. Πολλά ιατρεία είναι στο κόκκινο και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ο ΕΟΠΥΥ, με χρέη πάνω από 1,8 δις στο ενεργητικό του έχει κηρύξει ανελέητη στάση πληρωμών στους συνεργαζόμενους ιατρούς, κόβοντας οριζοντίως και καθέτως τις πενιχρές αμοιβές τους, επιβάλλοντας δυσθεώρητα πρόστιμα, εφαρμόζοντας κουρέματα rebate, clawback, μειώνοντας αυθαίρετα τις αποζημιώσεις και εξαντλώντας κάθε δυνατό μηχανισμό ώστε να αποφύγει τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Τα χρέη προς τα Νοσοκομεία τα παραγράφει, ώστε να μην του είναι βαρίδι. Και ενώ είναι παρκαρισμένες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ αξίας 500 εκατ. προς τους ιατρούς από το 2011, με χρήματα που έλαβε η χώρα από την τελευταία δόση, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας στέκονται ανίκανα να τα αποδώσουν και να περιορίσουν τον ξέφρενο ρυθμό της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού στη φαρμακευτική δαπάνη και στο διαγνωστικό τομέα. Τέλος, με την εφαρμογή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το 2017, προβλέπονται χιλιάδες λουκέτα σε ατομικά ιατρεία και εργαστήρια, με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και αύξηση της μαζικής μετανάστευσης Ελλήνων ιατρών στο εξωτερικό.
Η λεγόμενη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ με την ίδρυση των «ιατρείων της γειτονιάς» αποτελεί το ανέκδοτο της χρονιάς, καθώς δεν έχει βρεθεί η πυξίδα για την πραγματοποίησή της. Το ωραίο story αργεί ακόμη, με προγραμματισμένη υλοποίηση μέσω ΕΣΠΑ (!) 300 νέων δομών και πρόσληψη 3500 υγειονομικών. Μέχρι τότε πάντως, οι μονάδες πολυϊατρείων ΠΕΔΥ και κέντρων υγείας αιμορραγούν λόγω υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης, και υπολειτουργίας ιατρικών μηχανημάτων, ενώ ιατροί των Κέντρων Υγείας καλούνται να καλύψουν εφημεριακές ανάγκες των γειτονικών Νοσοκομείων, αποδυναμώνοντας την εύρυθμη λειτουργία τους.

Όσον αφορά τη λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ, κυρίως των τραγικών ελλείψεων σε μόνιμο ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, και την υποχρηματοδότηση, σίγουρα περνάμε στην σφαίρα της μεταφυσικής και του θαύματος, με τη μείωση του κρατικού προϋπολογισμού για λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων (1,6 δις το 2014, 1,3 δις το 2015, 1,15 δις το 2016).
Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν έκτακτο σοβαρό πρόβλημα υγείας, παίρνουν μια γεύση από πινκ-πονκ προκειμένου να βρουν ασθενοφόρο για διακομιδή, κλινική με ειδικευμένους ιατρούς στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία, εργαστήρια να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, ιατρικά μηχανήματα για να κάνουν θεραπείες ή επεμβατικές πράξεις. Εάν χρειάζονται κλίνη ΜΕΘ να νοσηλευθούν, χειρουργικό τραπέζι να χειρουργηθούν, τότε σίγουρα πρέπει να προσευχηθούν. Διακόσιες (200) κλίνες ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν παραμένουν κλειστές, αξονικοί τομογράφοι τίθενται εκτός λειτουργίας, μηχανήματα αιμοκάθαρσης παρουσιάζουν τακτικά τεχνικά προβλήματα, ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα δεν λειτουργούν, κλπ.
Από την άλλη, ο δημοσιονομικός κόφτης, με βάση τον οποίο οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας βυθίζονται κάτω από το 5% του ΑΕΠ, φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα.
Η Νέα Δεξιά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας και συμπαρίσταται στους συνταξιούχους, στους ασφαλισμένους, στους άνεργους και ανασφάλιστους που είναι χαμένοι στα γρανάζια της ταλαιπωρίας του δημόσιου συστήματος και αφουγκράζεται τη γνήσια και αυθόρμητη κραυγή αγωνίας των χιλιάδων έντιμων και μαχόμενων ιατρών και υγειονομικών από όλη την χώρα, για αυτή την επιταχυνόμενη κατάρρευση του συστήματος και για την εργασιακή και επιστημονική τους ασφυξία.
Η Νέα Δεξιά πιστεύει ότι για να αλλάξει σελίδα ο χώρος της Υγείας στην πατρίδα μας, πρέπει να:
1. Αυξηθεί άμεσα ο προϋπολογισμός για την Υγεία, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την αξιοπρέπεια στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς, αμοιβές και συντάξεις για τους ιατρούς και υγειονομικούς.
2. Προγραμματισθούν άμεσα μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ / ΠΕΔΥ, και να ενισχυθεί η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με τις επείγουσες υφιστάμενες ανάγκες.
3. Δρομολογηθούν διαρθρωτικές αλλαγές σε συνεργασία με τους ιατρικούς, θεσμικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, με στόχο τη στρατηγική ενδυνάμωση της ΠΦΥ και της νοσοκομειακής περίθαλψης.
4. Οργανωθεί η δομή λειτουργίας του υπάρχοντος υγειονομικού χάρτη, ώστε να υπάρχει έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας (πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία).
5. Αξιοποιηθεί το ιατρικό δυναμικό της χώρας, να μειωθεί η ανεργία και η μετανάστευση των υγειονομικών, να ενισχυθεί ο ‘ιατρικός τουρισμός και να ενταχθεί άμεσα η υγεία σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Νικόλαος Σ. Μαστρονικολής
Επ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Πατρών
Υπεύθυνος Γραμματείας Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΝΕΑ  ΔΕΞΙΑ

Γραφείο Τύπου
Το Γραφείο Τύπου της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ εδρεύει στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Απόλλωνος 3-5, στην Αθήνα.
 1. Μιχαήλ Χριστοδούλου. says:

  Οι αποψεις σας για τα τρέχοντα στην υγεία σωστές.
  Οι θέσεις σας για λύση κοινές και με μεγάλη δόση έλλειψης επαφής με απόψεις και λύσεις απο δοκιμασμένα καλύτερα ευρωπαϊκά μοντέλα.
  Και συνδικαλισμός…. Οι μόνοι συνδικαλιστές που βλέπω στη δουλειά ειναι κάτι τύποι που στο 8ωρο που εμείς κάνουμε και την δουλειά τους αυτοί βάσει νόμου μοιράζουν φυλλάδια. Άνθρωποι των όποιων η επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση τους καθιστά τουλάχιστον επικίνδυνους να έχουν άποψη.
  Ο ιατρικός σύλλογος στον οποίο αναφέρεστε έχει τέτοια εγκυρότητα και αξία που αντίστοιχοι οργανισμοί στο εξωτερικό δεν δέχονται κανένα έγγραφο τους και ζητούν έγγραφα μονο απο το υπουργείο.
  Μπορώ να γράφω πολυ ακόμη.
  Γινετε λιγότερο Έλληνες με την σύγχρονη έννοια και πατριώτες με την παραδοσιακή έννοια. Μελετήστε.

 2. για να προλάβω αυτό που θα πείτε:
  1. Ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης ικανότητας άσκησης ιατρών άνα 4ετια δια βίου.
  2. Ανεξάρτητη αρχή ελέγχου ποιότητας εκπαίδευσης ιατρών και εκπόνηση εθνικού προγράμματος εκπαίδευσης.
  3. Θέσπιση πρωτοκόλλων θεραπείας όμοια του nhs για έλεγχο των εφαρμοζόμενων θεραπειών.
  4. Ετήσια αξιολόγηση ακαδημαϊκών βάση του επιστημονικού τους έργου και εσόδων απο αυτό στο εκάστοτε ίδρυμα.
  5. Διάθεση θέσεων εκπαίδευσης νέων ιατρών βάση των αναγκών του δημοσίου συστήματος.
  6. Έλεγχος κατάρτισης όλου του προσωπικού νοσοκομείων ανάλογα με την θέση στην οποία βρίσκονται.
  7. Διαγωνισμοί προμήθειας υλικών νοσοκομείων σε εθνικό επίπεδο απο κεντρικό φορέα με ανταλλάγματα στον τομέα της εκπαίδευσης απο τον εκάστοτε προμηθευτή σε εθνικό επίπεδο.
  8. Διοικητές νοσοκομείων μονο διπλωματούχοι του είδους και όχι …..
  Και αλλα πολλά που θα βρείτε στη δομή του αγγλικού και αμερικανικού συστήματος.

 3. Δημητριος Δανιηλ says:

  Καλά όλα αυτά κάντε όμως και κάποια πρόταση για πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην λεκτικη και σωματική βία που ασκείται σε καθημερινή βάση προς ιατρικό, νοσηλευτικο και παραιατρικο προσωπικό σχεδόν σε κάθε εφημερία

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>